CJ Brasov poarta responsabilitatea realizari Aeroportului

CJ Brasov poarta responsabilitatea realizari Aeroportului

0 79

Reprezentantii Grupului UTI au anuntat conducerea Consiliului Judetean Brasov ca renunta la proiectul de investitii transmis cu o luna in urma privind realizarea Aeroportului Brasov, declarand ca doresc sa incheie un parteneriat numai dupa realizarea pistei si a anexelor. Oficialii companiei prezentasera o oferta de investitii la jumatate fata de valoarea proiectului CJ, precum si o varianta de pista redusa ca dimensiuni, pe care ar fi putut ateriza doar avioane de mici dimensiuni.
Reprezentantii concernului UTI spun, intr-un comunicat transmis unor televiziuni locale, ca aranjamentul financiar si proiectul de investitii pe care l-au transmis in urma cu o luna CJ Brasov a fost realizat pe baza datelor primite de la aceasta institutie. „Am prezentat un plan ce urma sa fie realizat etapizat, atat din punct de vedere financiar, cat si al dimensiunilor pistei si ale amplasamentului. In functie de trafic, Aeroportul urma sa fie, treptat, extins”, se mai spune in declaratia lor oficiala.
Un alt motiv invocat acum de investitori pentru faptul ca doresc sa se implice abia intr-o a doua etapa a lucrarilor a fost ca, o data construita, pista va intra, potrivit legislatiei in vigoare, in proprietatea statului roman. Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a afirmat ca bugetul judetean are capacitatea de a sustine realizarea pistei si a anexelor si ca, ulterior, vor fi reluate discutiile cu reprezentantii companiei austriece. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a tinut sa precizeze ca decizia consortiului austriac de a se implica doar in a doua faza a construirii Aeroportului „ar trebui sa dea de gandit celor de la Consiliul Judetean, care macar acum ar trebui sa inteleaga ca nu este vorba despre o jucarie. Este usor sa faci planuri si sa le povestesti, mai greu este sa le pui in aplicare! Trebuie seriozitate in privinta acestor investitii, precum si flexibilitate in a coopera cu toti factorii care pot ajuta. Unii nu au inteles acest lucru! Am spus in repetate randuri ca Ministerul Finantelor si cel al Transporturilor sunt dispuse la dialog si la a ajuta. Nu am avut un astfel de dialog. Este clar ca avem nevoie si de Aeroport, si de autostrada Brasov-Bucuresti. Dar lucrurile nu pot fi facute cu aranjamente fara transparenta”. Referitor la situatia creata, primarul Brasovului, George Scripcaru, a afirmat ca „din pacate s-a ajuns la o situatie de blocaj, datorata si lipsei de comunicare. Este un lucru care nu face decat sa dauneze, fiindca proiectul este tergiversat de ani buni. Eu mi-am aratat mereu disponibilitatea de a coopera si imi mentin aceasta pozitie!”. Scripcaru nu a pomenit nimic din faptul ca in urma cu patru ani, inainte de a fi reales primar, el a promis un alt aeroport, situat langa cel pe care Consiliul Judetean se chinuie cam de multisor sa il realizeze. In schimb, vicepresedintii CJ Brasov, Ion Ochi (PSD) si Attila Kovacs (UDMR), si-au declarat increderea in reusita acestui proiect, sustinand, insa, ca trebuie identificata cea mai potrivita varianta pentru initierea investitiilor.
Cei doi spun ca in sedinta plenului consilierilor judeteni de saptamana viitoare vor fi analizate toate aspectele legate atat de noua oferta a concernului UTI, cat si de capacitatea administratiei judetene brasovene de a sustine prima etapa a lucrarilor de investitii.
Politica CJ are si sustinatori in persoana presedintelui PSD Brasov, deputatul Constantin Nita, care a declarat ieri ca noua strategie de construire a Aeroportului, precum si de intentia UTI de a se implica doar in cea de-a doua etapa de investitii ar fi una „rationala”. Nita a apreciat ca „nici un investitor privat nu cred ca ar fi de acord sa plateasca pentru a construi ceva ce-i va fi luat dupa finalizare in proprietatea statului, respectiv pista de aterizare si anexele. Cred ca noua strategie este mai inteleapta si sper ca astfel Aeroportul, de care avem mare nevoie, va fi terminat”.
Conform liderului PC Brasov, Ion Dinita, „este regretabil ca s-a ajuns la un blocaj, dar au dreptate si investitorii. Nu poti realiza ceva pe banii tai, iar apoi sa intre in proprietatea statului” dar că pentru Brasov ,,este absolut necesara construirea acestui Aeroport”.

Sandu Dumitru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.