CINE IL URASTE PE EMINESCU!

CINE IL URASTE PE EMINESCU!

0 104
 
"Mihai Eminescu a jignit în mod foarte profund atât naÅ£iunea, limba, cultura maghiară, cât ÅŸi legislaÅ£ia, ÅŸtiinÅ£a ÅŸi po­litica economică ale poporului ma­ghiar (…). Nu merită ca o stradă din municipiu să-i poartă nu­mele”.- Csibi Barna, extremist ungur, in actiunea Gărzii Maghiare.
 
„Eminescu – publicistul” de la Miercurea Ciuc! “Invaluit de stupefiante politicianiste, sovine (sic!), de cele mai multe ori cade in pacatul deformarii istoriei, de pilda, atunci cand trateaza independenta inchipuita a Valahiei la 1875 (sic!), divagatiile sale privind toponimul Basarabia (…) Ametit de inchipuiri amplificate de sovinism politicastru (sic!), M. Eminescu cheama la razboi din cauza “inchipuiriilor poetului despre Basarabia”.Vasile Stati, ideolog cultural la Chisinau, plagiator si autor al dictionarului “moldo-roman”.
 
“Sunt stupefiat atunci când descopăr că Eminescu e consi­derat (un mare) autor politic. (…) Mill e filosof, Eminescu – doar comentator.(…) Spre deosebire de Prévost-Paradol, Eminescu nu a pro­dus altceva decât articole de gazetă. Jur­nalismul ÅŸi reflecÅ£ia siste­matică despre politică nu sunt acelaÅŸi lucru. Gazeta e un moft.”; “Eminescu trebuie contestat ÅŸi demitizat, dar nu pentru rudi­mentele sale de gândire politică. Din acest punct de vedere, el e realmente nul. Nu ai obiect.”Cristian Preda, europarlamentar, fost ideolog al UTC, PCR, GDS si PDL. Extrase din doua articole aparute in revista Dilema.
 
"Ca poet naÈ›ional, Eminescu nu mai poate supravieÈ›ui, deoarece noi ieÈ™im azi din zodia naÈ›ionalului (…) Hotarât lucru, la o suta cincizeci de ani de la nastere, Eminescu nu mai e la moda. (…) Eminescu e condamnat sa paleasca, deoarece vorba lui Maiorescu ,,celula nu rezistă”. (…)…Fostul poet national al României clasice e ,,politic incorect”. Cum ar fi putut fi altfel? Ca poet national Eminescu nu mai poate supravietui, deoarece noi azi iesim din zodia nationalului. (…) Din punct de vedere politic, Eminescu pare a fi irecuperabil.” – Horia Roman Patapievici, “ideolog cultural basist” fost presedinte al la ICR. (Extrase din articolul “Inactualitatea lui Eminescu în anul Caragiale")
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.