Cine face SLUJ la CLUJ; „Igen, tessék! / Da, poftiţi!” ...

Cine face SLUJ la CLUJ; „Igen, tessék! / Da, poftiţi!” …Românii pot fi mințiți !

0 202

Puzderia de „societati civile” maghiare a mai inventat o „gaselniță”; în România folosirea limbii maghiare în societate … cică nu este reglementată intr-un mod clar, de lege.  Desi, la insistentele UDMR, semnarea Chartei Limbilor Minoritare şi Regionale sună bine în cadrul campaniei 
„România, model pentru rezolvarea problemelor minoritare”…
Pai de ce neaparat „model”, Csoby bacsi ? N-ar fi bine sa „fim model” și invers, pentru protectia limbii romane in comunitatile unde si romanii sunt mai putini? Că in toata țara maghiarii sunt cu totii doar 6,3%! Atunci de unde atata tupeu si agresivitate etnică la leaderii UDMR, umilindu-i pe majoritari?

Într-un mediu ambiguu din punct de vedere a „oficialităţii” folosirii limbii maghiare în societate (şi în administraţie), încă o traznaie care a iritat lumea a fost Mişcarea: „Igen,tessék! / Da, poftiţi!” a reuşit să lupte (!) paşnic pentru promovarea folosirii acestei limbi în toate magazinele – desigur alături de cea română – în aşa fel, încât sute de firme, ca sa fie… politically correct, au acceptat în Cluj eticheta verde.
Activistii Mişcării Civice „Igen,tessék!/Da, poftiţi!” – a oferit firmei Naturland cate o … plachetă specială… verde !! Astfel s-a putut convinge toată media prezentă, cu ce siguranţă intră clienţii în magazin, conversând în maghiară (!!). Ca sa vedeti ce le-a mai trecut prin cap…

Bethlendi András, preşedintele executiv Mişcarea Civică „Igen,tessék!/Da, poftiţi!” a atras atenţia, că a folosi limba maghiară în magazine creşte…  sentimentul de confort al maghiarilor.  Maghiarii din Cluj ştiu româneşte, dar folosirea limbii materne le dă un sentiment de siguranţă, un „sentiment de cămin” , un sentiment de confort – spunea aiurea jurnaliatul Szabo Csaba.
Dar la confortul romanilor, s-a gandit, oare, Csoby bacsi? Adica la cei  care nu inteleg ce vorbesc „confratii” maghiari – intr-un spatiu public comun, în patria comuna ?
Oare ce confort aveau ei în Romania când  nu intelegeau ce vorbesc între ei unii vanzatori cu cumparatorii maghiari? Daca, să zicem, le vindeau 
preferential marfuri dosite… aduse din UngariaSau poate că îi injurau!!…
De ce portalul acela bilingv „Corbii Albi” foloseste limba romana doar sa ne neconvinga ca romanii si maghiarii trebuie sa fie doua comunitati cât mai separate adica doua nationalitati, cat mai diferite si diferentiate; 
nu doar in biserici, facultati(!) licee, scoli, gradinite, teatre, cinematografe, in spitale  si policlinici, iar de-o vreme si in primarii, prefecturi si alte institutii publice – de-ai zice ca suntem „ciumati”, ori ungurii, ori romanii de trebuie sa ne ferim unii de altii, să nu ne contaminam!!
Dupa 1990 dintr-o … generoasa initiativa promaghiară, limba româna a cam fost marginalizată, ba chiar eliminată în anumite unitati de învățământ ce pregateau specialisti pentru toata tara, nu doar pentru secuime !!
Prof. Deak Andrei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.