Cine capuseaza bani publici pe termie? (2)

Cine capuseaza bani publici pe termie? (2)

0 230

Potrivit master-plan-ului in cauza, lucrarile pentru renovarea CET Brasov vor incepe efectiv in 2008, pana atunci trebuind intocmite studiile de fezabilitate si sa se defasoare licitatiile. Finalizarea lucrarilor a fost estimata la sfarsitul anului 2009.


?


Solutiile altenative esuate la …vot!


Cu toate ca, proiectul danez supus aprobarii Consiliului Local a avut parte de critici din partea liberalilor, acestia propunand alte doua solutii (descentralizare totala si montarea de centrale de bloc sau de apartament sau sa se zina cont de cazuistica fiecarei zone din muncipiu in parte), avand in vedere ca CET-ul mai deserveste doar 40.000 de aprtamante, adica mai putin de jumatate din apartamentele Brasovului, alesii locali au hotarat implementarea solutiei ESA, cu 19 voturi pentru, 3 impotriva si patru abtineri.


?


Cine sunt danezii de la ESA


Societatea daneza ESA (Energy Saving Agency SA), care a convins Consiliul local Brasov sa-i aprobe studiul pentru reabilitarea sitemului centralizat de termoficare brasovean, care presupune investitii de aproape 200 de milioane de euro, nu este tocmai daneza, mai mult chiar scopul declarat al acesteia se apropie mai mult de cuvantul „capusare” a bugetului de stat, deocamdata, cel al judetului si municipiului Brasov, transmite corepondentul NewsIn.


In componenta conducerii ESA nu exista nici un denez. Gabriela Plopeanu, directorul executiv? al Agentieie de Dezvoltare Durabila a municipiului Brasov este directorul general al ESA, Dumitru Cuibar, fost director al CET Brasov ce l-a precedat pe actualul director, este director tehnic, Claudia Hriscanu, asistent director general, Ana-Maria Damian – director economic, Adrian Martisca – asistent director tehnic, iar Dorin Dragoi este, de asemenea, asistent director tehnic. Toti acestia reprezinta staff-ul de conducere al ESA, potrivit site-ului oficial al companiei.


ESA are ca actionari intradevar o companie de utilitati din orasul danez Hostebro, respectiv Vestforsyning Erhverv A/S, care detine 51% din actiuni. (Fondul de Investitii pentru Europa Centrala si de Est al Guvernului Regatului Danemarcei) care promoveaza investitiile daneze in Europa Centrala si de Est, detine la randu-i 46% din actiunile ESA. Darobi Center SRL reprezinta centrul romano-danez de afaceri si idei inovatoare din Romania, infiintat de autoritatile locale din Brasov si Centrul de Dezvoltare Danez, Nupark, detine 1% din actiunile ESA. Consiliul Judetean Brasov si Consiliul Municipiului Brasov au fiecare cate un procent din actiunile ESA.


?


ESA un experiment pentru Brasov?


Domeniul de activitate declarat al ESA se refera la implementarea de proiecte de eficientizare energetica in: distributia de apa, furnizarea si distribuirea de agent termic, sisteme de tratare a apelor uzate si cladiri publice. „Obiectivul ESA este de a-si extinde activitatea la nivel national, insa nu inainte de a castiga experienta necesara”, se arta pe site-ul oficial al firmei. Adica, sunt niste novice, iar Brasovul reprezinta un experiment prentru cei de la ESA.


Mai mult, ESA intentioneaza, de asemenea, sa se extinda si in sectorul privat, aspect care ridica mari semne de intrebare in privinta scopului si activitatii pe langa bugetul local si judetean.


PSD impotriva solutiei ESA


Unele dintre aspectele neconvingatoare cu care ESA doreste sa degreveze fonduri municipale au fost sesizate si de secretarul pe probleme de comunicare al PSD Brasov, Mihai David (purtator de cuvant al filialei PSD Brasov).


David, a criticat studiul prezentat de ESA, spunand ca solutiile prezentate nu sunt viabile. „Este o eroare majora. Sutele de mii de brasoveni vor simti in propriile buzunare acest lucru. Unde s-a mai auzit asa ceva: un operator care vrea sa se implice direct intr-o asociere cu primaria, acordand consultanta, sa manance lunar sume frumoase din bugetul municipiului? Adica, un operator privat arunca o idee, care este inghitita de municipalitate si care dreneaza bani publici pentru persoane private” a explicat David. Totodata, el a? tinut sa precizeze ca se asteapta la consultari serioase pe tema CET-ului, fiind vorba de doua studii care ar fi trebuit sa fie discutate (ESA si ISPE) si fie luata decizia corecta.


?


Marius Ola???


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.