Centru de Educatie Emotionala pentru copii

Centru de Educatie Emotionala pentru copii

0 71

Salvati Copiii a inaugurat in Bucuresti primul Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii. Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Child and Adolescent Mental Health Policies and Plans, 2005) arata ca, la nivel european, unul din cinci copii prezinta o problema de sanatate emotionala sau comportamentala, dar mai putin de un sfert dintre acestia beneficiaza de servicii adecvate de evaluare, consiliere si interventie psihologica.
Prin raportare la datele europene, pentru Romania estimarile arata ca 13% dintre copii pot dezvolta o tulburare de anxietate (572.461 copii), 5% dintre copii pot dezvolta ADHD (220.177 copii), iar 3.5% dintre copii prezinta risc de depresie clinica (154.124 copii).
Echipa de 12 specialisti a centrului ofera servicii comunitare gratuite de evaluare clinica psihiatrica si psihologica a copiilor si adolescentilor, consiliere si psihoterapie individuala si de grup, programe de dezvoltare de abilitati sociale si emotionale pentru prescolari si scolarii mici, programe educationale si grupuri de suport pentru parinti.
Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii are ca obiectiv promovarea sanatatii mentale si imbunatatirea calitatii ingrijirii pentru copii si adolescenti, prin: dezvoltarea de servicii psiho-sociale pentru copil si familie, dezvoltarea de programe de training pentru profesionistii din sistemele sanatate, educatie si protectie sociala – psihiatri, medici de familie, dar si activitati de informare si educatie in scoli, destinate copiilor, profesorilor si parintilor.
In repertoriul emotional, fiecare emotie joaca un rol unic. Emotiile pregatesc corpul pentru o reactie diferita. Emotiile noastre au o minte proprie, una care sustine puncte de vedere independent de mintea noastra rationala. „Este nevoie de vointa pentru ca emotia sa fie controlata de ratiune.” (Th. Lickona).
I n S.U.A., in numeroase districte, educatia sociala si emotionala este inclusa obligatoriu in programa, sustinandu-se ca asa cum elevii trebuie sa atinga un anume nivel de competenta la matematica sau la limba materna, tot asa trebuie sa stapaneasca si aceste abilitati esentiale pentru viata. Au fost stabilite standarde stricte de invatare pentru educatia sociala si emotionala la nivelul fiecarei clase, de la gradinita pana la liceu. Astfel, pana la finele scolii primare, prin intermediul lectiilor despre empatie, elevii ar trebui sa fie capabili sa identifice indiciile nonverbale ale sentimentelor altcuiva.
„Primii sapte ani de viata reprezinta o perioada optima pentru promovarea sanatatii sociale si emotionle si prevenirea tulburarilor de sanatate mentala. Experienta si studiile realizate pana acum ne-au aratate ca interventiile timpurii scad costurile din sistemul de sanatate si reduc consecintele negative ale acestor probleme asupra familie si comunitatii. Din pacate, sistemul sanitar in domeniul sanatatii mentale in Romania este orientat excesiv spre interventie, in detrimentul preventiei, iar serviciile sunt oferite preponderent in mediul spitalcesc, neexistand nici un fel de colaborare intre medicul de familie, psihologul din scoala/gradinita, medicul psihiatru, cadrele didactice si asistentul social. Dorim sa schimbam aceste lucruri si sa oferim servicii intergrate intr-un mediu prietenos, nestigmatizant. Estimam ca aproximativ 800 de copii, adolescenti si familiile lor vor beneficia anual, in mod gratuit, de serviciile oferite de profesionistii nostri in cadrul centrului”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania, citata de ziarul Ziua.
Noul centru este situat pe Bd. Unirii nr. 43-45 (langa Tribunalul Bucuresti si sucursala BCR Unirea). Specialistii Salvati Copiii sunt disponibili pentru programarea consultatiilor de luni pana vineri, in intervalul orar 9-18, la numarul de telefon 021 321 00 50.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.