Cat costa tzitzeiul?

Cat costa tzitzeiul?

0 117

Aud ca pretul barilului a scazut vertiginos, acum, cu ocazia crizei mondiale. Se zice ca la bursele din SUA, tara de la care a pornit recesiunea actuala si care a redus drastic importurile de petrol, acest baril a ajuns sa coste cam jumatate din ce a fost acum putin timp in urma. Ieri, barilul s-a tranzactionat la pretul de 77,45 dolari/baril.
La bursa din Londra pretul pe baril a fost si mai mic: 74 dolari.
Pana aici toate bune, ca asa este obiceiul intre oameni: cand sa-si dea la cap, cand sa se mangaie, dupa cum le suna interesele.
Reversul este insa altul. De obicei, la noi in patria mioritica si dupa ce ne-am eliberat de tiranie, au aparut o serie de variante ale minciunii, printre care si cea cu eternele scumpiri, mai ales cand sunt din acelea care-l dor pe omul de rand. Si ma refer aici la pretul carburantilor.
Cata vreme petrolul per baril a tot crescut – facatura artificiala pe plan mondial – si la noi a tot crescut pretul la benzina si motorina: azi cinci bani, ieri trei, poimaine alti cinci. Rareori s-a auzit sa scada, si asta mai mult ca cifra decat ca efect asupra buzunarului. Iar scumpirile constante au fost intotdeauna puse pe seama scumpirii pe plan mondial, cu exemple de la bursele din New York si Londra.
Acuma, ca acest pret de referinta a cazut cam la jumatate, am ajuns sa devin tare curios – nu am masina, dar nu am nici vaca de lapte si cuptor de paine in batatura – daca, pe la statiile de benzina, preturile vor ajunge si la produsul finit si de bagat prin rezervoare, tot la jumatate. Adica in loc de 4,00/litru la 2,00 lei/litru. Sau, ca sa nu fiu chiar asa de pretentios, macar la 3,00 lei/litru.
Sa-mi pastrez speranta in acest eveniment sau sa fluier mai departe a paguba?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.