Castigator clar al alegerilor din Turcia

Castigator clar al alegerilor din Turcia

0 63

?


Conform ultimelor informatii (CNN-Turk si NTV, transmite Agentia France Presse) in Turcia Partidul aflat la putere a castigat detasat scrutinul legislativ anticipat din Turcia. Este o victorie zdrobitoare pentru formatiunea premierului Erdogan. Dupa numararea a peste 99,9 la suta din voturi, Partidul Justitiei si Dezvoltarii, de orientare islamista moderata, a obtinut 46,3 la suta din sufragii, ceea ce ii va asigura o majoritate confortabila in viitorul Parlament. Rezultatele oficiale vor fi anuntate peste cateva zile.
Premierul Recep Taiyyp Erdogan le-a dat asigurari turcilor care au votat impotriva sa ca va respecta valorile republicane, inclusiv laicitatea. El este acuzat de mediile laice ca vrea sa islamizeze societatea turca. Premierul mai promis ca va merge inainte in domeniul economic si va continua reformele democratice, pentru a apropia tara de criteriile Uniunii Europene, cu care a inceput negocieri de aderare in 2005.
„Vom continua sa facem eforturi pentru a ne atinge obiectivul ce ne vor aduce integrarea in Uniunea Europeana. Sunt aici pentru ca tin la acest partid. In 2001 nu aveam bani, nu aveam slujbe, dar acum avem si bani si ce manca. Schimbarea s-a produs in ultimii patru ani si de aceea suntem acum aici”, a spus premierul turc.
Estimarile facute de televiziuni aratau ca formatiunea premierului va detine 334 de locuri in Adunarea Nationala, din totalul de 550. Rezultatul permite partidului islamist sa formeze singur guvernul.
Principala formatiune de opozitie, Partidul Republican al Poporului a obtinut doar 20,9 la suta din voturi. Partidul Actiunii Nationaliste, care are pozitii dure impotriva Uniunii Europene, s-a clasat pe pozitia a treia, cu 14,4 la suta, procent care ii permite sa revina in Parlament. Numai aceste trei formatiuni au depasit, dupa datele de pana acum, pragul de 10 procente impus prin legea electorala pentru a putea patrunde in Parlament.
Acest scrutin a marcat, de asemenea, si intrarea pentru prima data in Parlamentul de la Ankara a unei formatiuni politice a kurzilor.


Candidatii Partidul pentru o Societare Democratica au ocolit regula pragului minim de 10 la suta fiind alesi ca independenti.
Participarea la vot a fost masiva, apropiindu-se de 90 la suta.
Scrutinul de astazi nu a fost lipsit de incidente violente. Un prim bilant al ciocnirilor indica 17 raniti.


?


Vlad T.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.