Castelul Peles – istoric al inceputului.

Castelul Peles – istoric al inceputului.

0 104

?


Se cunoaste felul in care Hohenzollernii au ajuns sefuleti in Romania. Nu comentez acuma. Vreau sa scriu despre o realizare in domeniul arhitectonic, pusa la cale de Carol I.


Este vorba de Castelul Peles, construit spre sfarsitul secolului al 19-lea, din vointa lui Carol I, nu si din banii lui – de unde sa aiba, saracul, el venind cu traista-n bat – cum pretind adeptii monarhiei.


Legenda spune ca acest castel ar avea 365 de camere sau 365 de ferestre, ceea ce nu corespunde adevarului, fiind doar circa 160 de incaperi si o scara secreta, de nevizitat.


La construirea castelului au lucrat peste 600 de muncitori, folosind 14 limbi europene. In final a iesit o bijuterie, Pelesul devenind cel mai modern castel al vremii de pe mapamond.


A fost primul castel luminat electric din lume, gratie construirii unei microhidrocentrale amenajate pe raul Peles.


O centrala termica permitea incalzire centrala, existand implementat si un sistem de incalzire al podelelor si peretilor.


Si baile erau cele mai moderne existente prin palate. Aveau apa curenta, rece si calda, fiind , printre altele, dotate cu bideuri.


Iar hapsanul Mihai ex-rege ar face bine sa lase aceasta asa-zisa mostenire celor careia i-a fost harazita, conform vointei stramosului sau, natiunii romane.


?


Dan Bota????

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.