Candidații ALDE Brașov susțin reducerea taxelor și impozitelor locale

Candidații ALDE Brașov susțin reducerea taxelor și impozitelor locale

0 230

Emanuel Preda e pe cale să revină în Consiliul Local al Municipiului Brașov. Alături de mulți tineri candidează din partea ALDE (Partidul Alianța Liberalilor și Democraților). Îi găsiți la poziția 7 pe Buletinul de vot.

Preda Constantin Emanuel are în spate experiența unui mandat de consilier local (2004-2008). Cunoaște bine cum funcționează sistemul în administrația publică locală. Este în permanent contact cu brașovenii, știe cu ce probleme se confruntă aceștia. Are câteva obiective pe care și-a propus să le ducă la îndeplinire.

Emanuel Preda solicită reintroducerea taxei de urgență

Unele dintre ele privesc activitatea și funcționarea Primăriei Municipiului Brașov. „La nivelul Primăriei e necesară reintroducerea taxei de urgență, pentru a debloca sistemul de eliberare a actelor. Această taxă a existat când eram consilier, dar a fost scoasă. Se aplica la eliberarea Certificatului de Urbanism și a Autorizației de Construcție. Din valoarea acestei taxe, un procent ar fi normal să le revină angajaților și personalului din Primărie care contribuie, făcând și ore suplimentare după program, la eliberarea documentelor solicitate.

Toată lumea are de câștigat. Cel care a depus solicitarea, a achitat taxa și și-a rezolvat problema rapid, într-un termen scurt. Municipiul Brașov și implicit Primăria, pentru că se încasează bani mai mulți la bugetul local. Și angajații Primăriei, care sunt recompensați pentru munca lor”, susține Emanuel Preda (foto – primul din dreapta).

De asemenea, trebuie găsită o soluție ca brașovenii ale căror solicitări ajung la Comisiile de specialitate ale Primăriei și Consiliului Local să nu mai fie purtați pe drumuri. La cum funcționează sistemul acum, un aviz sau o aprobare se eliberează și într-un an de zile, dar se poate în de 30 de zile, mai ales odată cu introducerea taxei de urgență. Digitalizarea serviciilor din Primărie e necesară și ar fi un ajutor important în rezolvarea acestei probleme.”, afirmă candidatul ALDE.

Apoi, adaugă: „Toți candidații ALDE Brașov, care se află pe toate buletinele de vot, susțin reducerea taxelor și impozitelor locale! Acest sistem trebuie să fie regândit, să fie realist și să aibă o logică. La Cluj-Napoca și în alte mari orașe s-a putut. De exemplu: autoturismele sunt impozitate în funcție de vechime, după anul de fabricație, și sunt foarte multe situații când impozitul anual pe care proprietarul trebuie să-l plătească depășește valoarea de piață a mașinii! Sunt multe exemple, brașovenii le cunosc, doar ne lovim de ele fiecare dintre noi. Ori ca persoane fizice, ori ca reprezentanți ai societăților comerciale”.

Egalitate între taximetriștii brașoveni și concurenții de la Uber

O altă problemă pe care reprezentantul ALDE o ridică, legat de concurența neloială taxi vs Uber: „Nu e corect cum sunt tratați, de fapt defavorizați, taximetriștii independenți și firmele din Brașov în comparație cu șoferii de la Uber. Normal ar fi să existe o impozitare egală între taxi și Uber. Acum cei din taxi plătesc mai mult ca ceilalți de la Uber.

La fel și cu mașinile pe care le folosesc: la taxi se impune o vechime de 10 ani a mașinii, iar la Uber nu există această cerință. Iarăși nu-i corect! Încă un lucru: mașinile de la Uber care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului Brașov să fie înmatriculate tot pe Brașov, nu în alte localități. Și nu în ultimul rând, știu că e nevoie de un număr mai mare de stații pentru taxiuri. Mai sunt și alte aspecte care trebuie să fie puse la punct, pe care taximetriștii la știu foarte bine”.   

Centre de Permanență prin parteneriat public-privat

Candidații ALDE la Consiliul Local susțin înființarea unui Spital Municipal Clinic de Urgență, la care să fie arondate Centre de Permanență în cartiere și zona metropolitană. „Un Spital Municipal e realizabil în 2 ani. Se poate face foarte simplu, în parteneriat public-privat, numai prin licitație publică. Totul să fie deschis, clar și transparent. Primăria Brașov pune la dispoziție terenul, care nu-și schimbă proprietarul – municipiul Brașov, și se ocupă de tot ce înseamnă autorizații. Iar privatul vine cu banii pentru investiție și construiește. Primăria rămâne cu o parte din teren, deci un procent din teren prin dezmembrare – la fel ca la blocuri, și cu Centrele de Permanență. Pe când privatului îi revin restul procentului din terenul afarent clădirii și clădirea de deasupra Centrului, conform Proiectului de Urbanism General din zona respectivă”.

Banci de Alimente deschise în 6-9 luni

Emanuel Preda își încheie prezentarea obiectivelor, cu unul dedicat tuturor persoanelor vârstnice (pensionarilor) și celor cu venituri reduse. „Ne-am propus înființarea Băncilor de Alimente ale Brașovului. E un proiect unde Primăria și Consiliul Local se pot implica, pentru că li se adresează pensionarilor și persoanelor de toate vârstele, care au venituri reduse. Municipalitatea are resurse pentru a-l suporta integral. Are terenuri, pe care se pot amplasa rapid și foarte ușor construcții modulare. În acestea, se amenajează Băncile de Alimente. Apoi se încheie contracte cu marile suprafețe comerciale din Brașov, le știm cu toții. Ar mai fi de suportat de către municipalitate costurile utilităților și ale personalului. În aceste Bănci se vor dona alimente și produse de bază pensionarilor și categoriilor defavorizate. Știm cu toții ce pensii mici există în Brașov și în țară, la ora actuală. Acest proiect e realizabil în 6-9 luni de zile”.

Articol crealizat de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) Brașov.

I.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.