Brasov – 775 de ani de atestare documentara

Brasov – 775 de ani de atestare documentara

0 121

Un document, un catalog al manastirilor din Transilvania si Ungaria, alcatuit intre anii 1236 si 1241 si continand toate asezaminte vizitate de abatele Fredericus in 1235, consemna, acum 775 de ani, existenta, ca localitate-cetate, a Brasovului, scrisa sub numele de “Corona”. Documentul se numeste Catalogus Ninivensis.

Astfel, municipiul Brasov sarbatoreste anul acesta 775 de ani de la prima atestare documentara, cu toate ca existenta sa este mai veche.
In catalogul numit mai sus se afla si prima mentiune documentara cunoscuta pana acum a Brasovului, vorbindu-se despre manastirea de calugarite din acest oras, cu formula “claustra sororum in Hungaria Dyocesis Cumanie Corona”.

Avand in vedere acest important eveniment, municipalitatea a decis ca toate manifestarile care se vor desfasura in acest an in Brasov sa fie organizate sub egida “Brasov – 775 de ani”.

Primarul Brasovului, George Scripcaru, a prezentat cateva dintre actiunile care vor compune acest program.al manifestarilor.
“Un astfel de eveniment este Targul Internaþional de carte si muzica, unde vor fi lansate mai multe volume cu subiecte pe aceasta tema, manifestare pe care intentionam sa o organizam in 18 martie 2010. Totodata, tema din acest an a ‘Zilelor Brasovului’ va fi ‘Brasovul in perioada medievala’ si va incerca sa readuca atmosfera acelei perioade”, a spus primarul municipiului.

Pana la sfarsitul acestei luni municipalitatea, impreuna cu institutiile de cultura, institutiile de invatamant, Biserica Neagra si alti parteneri vor finaliza programul pentru acest an.
Printre evenimentele si actiunile pe care le propune administratia brasoveana se numara sustinerea de concerte si piese de teatru avand ca subiect perioada medievala, iar muzeele vor organiza expozitii tematice,
In paralel cu amenajarea de targuri tematice pe strazile din Centrul Istoric,.in centrul municipiului vor fi arborate steaguri cu stema Brasovului cu menþiunea 775 de ani, site-ul Primariei va avea ca tema acest eveniment si va fi analizata posibilitatea ca, in acest an, in antetul documentelor oficiale sa fie introdusa mentiunea “775 de ani”.

Cetatenii Brasovului asteapta cu nerabdare desfasurarea evenimentelor, iar turistii se spera ca vor participa si ei in numar mare la festivitati.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.