BOMBA DE PROPORTII: LISTA LUI SEVERIN – NU KAGHEBISTI, CI AGENTI AI...

BOMBA DE PROPORTII: LISTA LUI SEVERIN – NU KAGHEBISTI, CI AGENTI AI OCCIDENTULUI

4 52

Lista lui Severin”, un scandal de acum intrat în legendă, după aproape un sfert de secol de la naștere, capătă o turnură spectaculoasă odată cu noi dezvăluiri ale autorului ei, Adrian Severin.
Într-un interviu acordat ieri lui Ion Cristoiu, fostul ministru de Externe, cel care a negociat Parteneriatul strategic cu SUA și alte tratate de prim rang, face dezvăluiri neașteptate, la loc de cinste fiind aceea că la mijloc nu era vorba de spioni, și nu erau implicați agenți ai Rusiei, ci strict ai Occidentului.

Să reamintim pe scurt: în toamna anului 1997, ministrul de Externe în exercițiu, Adrian Severin, lansează o bombă nucleară într-un interviu pentru ziarul ”Azi”, afirmînd că din calitatea oficială pe care o deținea a avut acces la o listă cu șefi de partide și de redacții care sunt spioni ai unor servicii secrete străine.
„Vreo 2-3 directori ai unor cotidiane de mare tiraj sînt agenţi ai unor servicii străine şi vreo doi şefi de partid celebri sînt, şi ei, agenţi străini bine finanţaţi din afară” spunea Severin, adăugînd că acuzele sale erau susţinute de probe indiscutabile, la care a avut acces datorită funcţiei pe care o deţine în Guvern.
Scandalul produs a fost imens, președintele Emil Constantinescu fiind obligat să ceară rapoarte dedicate ale SRI și SIE și să analizeze situația într-o ședință specială a CSAT.
Faptul că lista lui Severin exista a fost confirmată oficial, inclusiv de Constantinescu, în fapt el spune că și azi se află în seiful său personal; cît era de reală colaborarea respectivilor cu puteri străine nu s-a aflat, în schimb, niciodată. Cele două servicii au susținut oficial că verificările lor au infirmat colaborările, dar cine ar avea încredere în respectivele asigurări?
”Era vorba despre o listă de agenţi străini. Aceasta a fost transmisă, la cererea mea, de către domnul Severin, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi, prin hotărârea acestuia, a fost dirijată către serviciile de informaţii intern şi extern. În mod firesc, pentru că pentru cunoscătorii realităţilor din lumea spionajului nu există alte dovezi decât schimbul de spioni. Răspunsul a fost negativ, şi sigur că acea listă a devenit un document secret, pe care eu nu îl pot dezvălui” declara Constantinescu într-un interviu.
Finalmente, Severin a trebuit să demisioneze de la șefia MAE.

Cel mai important aspect, însă, e acela că opinia publică a fost încredințată la acea vreme că e vorba de agenți ai Rusiei. A contribuit la asta vehicularea în media și în politică a numelor lui Dumitru Tinu, directorul ”Adevărului”, Pravda României, cum era etichetat de mulți pe atunci, al lui Petre Mihai Băcanu, al lui Octavian Paler, al lui Teodor Meleșcanu, cel care reinstalase ca ministru de Externe firul roșu cu Kremlinul, ori al senatorului Viorel Sălăgean, fost ziarist la același ”Adevărul” și lider al partidului lui Meleșcanu. Ulterior, chiar Emil Constantinescu a dezvăluit public că Tinu era agent al KGB.
A mai contribuit la această percepție și faptul că înaintea ședinței CSAT dedicate subiectului, președintele României făcuse două vizite neașteptate în redacțiile ”Adevărul” și ”România liberă”, validînd, voit sau nu, numele lui Tinu, Băcanu sau Paler vehiculate.

Nu simpli spioni ci agenți de influență ai unor puteri străine
Ei bine, 23 de ani mai tîrziu, același Severin face precizări ieșite din comun, în interviul dat cristoiublog.ro: nu era vorba de spioni, adică de oameni cu misiunea de a obține și transmite mai departe informații, ci de mult mai mult, anume agenți de influență ai unor puteri străine, cu misiuni de maximă greutate.
De altfel, Severin însuși folosește formularea ”așa-zisa listă de spioni” vorbind despre documentul său.
Faimoasa listă a spionilor, așa zisă, nu a fost decît o încercare de a pune stavilă încercărilor partenerilor noștri occidentali (s.n.) de a ne aviza ei liderii, de a ne spune ei cine trebuie să ne conducă.
Încă din 1990 există această încercare, ca străinătatea să ne pună liderii;
eu nu am nimic să le reproșez, dînșii așa au interesul.

În perioada respectivă, raportat la discursurile celorlalți, eu aveam un discurs pro-american, pro-european dar, repet, acest discurs era întotdeauna un discurs suveranist, o suveranitate pe care eu o vedeam foarte bine într-o federație europeană, dar o federație care nu ne răpea nouă suveranitatea, ci accepta să ne exercităm în comun atributele suveranității noastre. În momentul în care balanța s-a schimbat, în România în primul rînd, și nu avem o atitudine euro-sceptică ori americano-ostilă, ci una de supunere, de stat în genunchi, în momentul ăla discursul meu a părut mai puțin pro-occidental” afirmă Severin.
Și mai adaugă el: ”Astăzi sunt mai informat decît în 1990, mărturisesc că am avut elemente de naivitate în 1990, eu chiar am crezut că ne așteaptă cu porțile deschise Occidentul, că ne va îmbrățișa, că ne regăsim frați între noi, că ei chiar doresc un stat democratic, liber, independent, dezvoltat, prosper în România. Eu rămîn pro-european, pro-occidental, pro-democrat, susțin chiar și o Europă federală, dar nu una care mă ține ca membru de rangul doi, nu una care mă insultă și mă discriminează în fiecare zi. Discursul meu rămîne același, dar sunt mai puțin naiv ca în 1990” conchide fostul ministru. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

 1. „Problema” MARE „antiromaneasca” a lui Severin este introducerea in Textul Tratatului cu Ungaria,( semnat la Timisoara in 1996) a tot mai paguboasei „Recomandari 1201” referitor la pastrarea IDENTITATII NATIONALE a minoritatii!
  Repusa in discutia Parlamentului chiar in aceasta vara…ca schimb cu votul UDMR pentru trecerea Motiunii de cenzura… Pentru un cacat de Motiune, ni se cere sa acordam oficial deplina IDENTITATE NATIONALA si autonomie teritoriala …secuilor,care mai sunt cateva sute!!!
  Degeaba tot zice Melescanu , care era ministru de externe , ca: „România a considerat întotdeauna Recomandarea un îndreptar, un fel de ghid pentru statele care doresc să contribuie la păstrarea identităţii naţionale şi minoritare în Europa. Dezintegrarea Jugoslaviei a fost un „minunat” exemplu…
  Momentul care a dezgheţat şi a soluţionat, de fapt, semnara Tratatului cu Ungaria -(fara de care eram amenintati de Ungaria cu primirea in U.E.) a fost o „întâlnire” în SUA cu secretarul de stat Warren Christopher. În contextul discuţiilor legate de NATO, unde…iar a revenit problema tratatului ,cu „carligul” autonomiei minorităţilor.Ei bine,SEVERIN,fostul ministru de externe, era avocatul asiduu dinspre partea maghiara ,via Wasingtohn….
  Asa ca „Hai siktir , Severin”, ca tu ai fost marul otravit al…”independetei” viitorului… Tinut Secuiesc! Multi si azi considera , ca Severin a fost raul malefic peste timp al minoritatilor gen Catalonia , un exemplu al actualei Probleme maghiare! Care are consecinte mai grave decat autonomia teritoriala a unei „portziuni” in interiorul Romaniei!Si nici Petre Roman , prietenul „privat ”al lui Severin! nu e strain de acest targ Pentru ca oricum,Romania nu putea fi lasata de americani in afara U.E….alaturi de Ucraina !

  • Stimate domn, mie această „autonomie” nu mi se pare așa gravă ca existența pensiilor speciale, ca uriașa armată de trânte bugetare sau ca a haitelor împuțite pensionate la 40 de ani. Tu pomenești de Catalonia, nu? Poți compara Catalonia cu Harcovul? Păi secuii noștri nu se pot c*ca de foame, ce autonomie să mai vrea. Spaniolii nu vor să-i lase pe catalani să fie liberi pentru că ăia-s dezvoltați, muncesc, au o economie prosperă, deci numai buni pentru muls. Dar secuii noștri?
   AȘA CĂ, PE NOI, AR TREBUI SĂ NE INTERESEZE JAFUL LA BUGET REPREZENTAT DE NUMĂRUL URIAȘ DE ASISTAȚI ȘI DE CEI CU PENSII SPECIALE!!! PENTRU CĂ ĂȘTIA BLOCHEAZĂ EVOLUȚIA ȚĂRII! ȚARA ASTA A SACRIFICAT TOT, DAR ABSOLUT TOT, PENTRU HUZURUL NOII BOIERIMI BUGETARE!!!!

 2. Aaaa….. deci pușcăriașul ăsta nenorocit vrea să ne convingă că Iliescu, Născase și el, spre exemplu, au fost oamenii Occidentului, nu ai mujicilor?
  De ce nu a făcut publică lista? Că așa, pot să fac și eu liste, câteva pe zi.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.