BM alarmata de pretul alimentelor

BM alarmata de pretul alimentelor

0 217

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoelick si directorul FMI, Dominique Strauss- Kahn, cer statelor din grupul G-20 sa acorde o atentie deosebita problemelor legate de cresterea preturilor alimentelor si rata somajului.
Lumea nu mai poate suporta multa vreme cresterea alarmanta a preturilor la alimente, alaturi de cel ale combustibililor, sustin liderii celor mai mari institutii financiare internationale.
In prezent, pretul alimentelor de baza e mai mare cu aproape 40% fata de valoarea de acum un an, spun aceeasi reprezentanti.
De aceea si presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoelick si directorul FMI, Dominique Strauss- Kahn cer statelor din asa numitul G-20 sa se concentreze asupra problemelor pe care le ridica preturile in escaladare a alimentelor si asupra nivelului alarmant al somajului.
Robert Zoelick a avertizat ca preturile la alimente ar fi cea mai mare amenintare pentru bunastarea mondiala.
Raportul Monitorului Oficial al preturilor alimentelor estimeaza ca o crestere in continuare cu 10% a preturilor globale ar putea arunca inca 10 milioane de oameni sub nivelul saraciei, de 1,25 de dolari pe zi.

Banca Mondiala estimeaza ca in prezent 1,2 miliarde de oameni traiesc sub nivelul saraciei, motiv pentru care Robert Zoelick a fost foarte vocal cand a aratat ca unul din aspectele asupra caruia va insista reuniunea comuna a FMI si Bancii Mondiale din acest aprilie va fi nevoia ca Grupul celor 20 si Banca Mondiala sa faca o prioritate din alimente pentru ca, a explicat presedintele Bancii Mondiale, „ne aflam intr-un moment de speciala vulnerabilitate”.
Somajul a atins un nivel record
La sediul FMI, Dominique Strauss- Kahn a avertizat despre potentialul unei generatii pierdute, afectate de un somaj pe care redresarea economica nu a reusit sa-l evite.

„Cu siguranta ca redresarea economica se consolideaza, dar oricine poate intelege ca nu este redresarea pe care o dorim, pentru ca exista dezechilibre intre tari, ca si in interiorul tarilor”, a explicat directorul FMI.

Dominique Strauss-Kahn a avertizat impotriva autosuficientei si a cerut actiune urgenta.
El spune ca somajul a atins niveluri record, criza aruncand in somaj inca 30 de milioane de oameni, in special tineri.
„Problema acum o constituie crearea de locuri de munca”, a declarat Dominique Strauss-Kahn.
El a atatat in aceeasi conferinta de presa ca al doilea plaman al crizei sociale este inegalitatea.
Dominique Strauss-Kahn crede ca este nevoie de politici de reducere a inegalitatii si de asigurare a unei distribuiri mai corecte a oportunitatilor si resurselor.
El a mai aratat ca este nevoie de reforme ale sistemului bancar cu taxe impuse bancilor si, in special in Europa, de recapitalizarea bancilor

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.