Bjoza in CNSAS

Bjoza in CNSAS

0 183

Brasoveanul Octavian Bjoza este propus pentru un post in CNSAS!
Presedintele Asociatiei „Brasov-15 Noiembrie 1987”, deputatul PD-L Florin Postolachi, i-a cerut primului ministru Emil Boc sa-l numeasca pe brasoveanul Bjoza in Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Octavian Bjoza ocupa, de altfel, functia de presedinte interimar al Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania, dupa ce, in tinerete, a fost condamnat la 15 ani de munca silnica, din care a ispasit ani grei de temnita comunista.
In scrisoarea trimisa premierului Emil Boc, Asociatia „15 Noiembrie 1987” propune Guvernului Romaniei nominalizarea inginerului Octavian Bjoza in Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, pe locul ramas vacant dupa moartea fostului presedinte Constantin Ticu Dumitrescu. Revolutionarii de la 15 Noiembrie il descriu pe Octav Bjoza drept o personalitate de o moralitate ireprosabila, care s-a evidentiat in mod deosebit prin actiunile sale in slujba respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si a pastrarii in memoria nationala a valorilor rezistentei anticomuniste din Romania. Bjoza se declara deopotriva onorat si surprins de nominalizare; daca propunerea de numire va fi acceptata, fostul luptator anticomunist intentioneaza sa faca in asa fel incat greselile trecutului sa nu fie nici uitate, nici repetate.
In 1958, pe cand era student si avea doar 20 de ani, Octavian Bjoza primea o condamnare de 15 ani de inchisoare de munca silnica si alti 10 ani de supraveghere, pentru crima de a fi uneltit impotriva regimului comunist. A executat 4 ani de inchisoare intr-o temnita comunista din Aiud, alaturi de luptatorii anticomunisti din Muntii Fagaras.
Culoarul numirii sale s-a creat dupa ce Guvernul Boc a respins solicitarea fostului premier Tariceanu ca locul vacantat de decesul lui Ticu Dumistrescu sa fie ocupat de Lucia Hossu-Longin. „Memorialul durerii” – teribilul ciclu de emisiuni dedicate calvarului din temnitele comuniste, ramane o carte de vizita nobila si cutremuratoare care ar fi indreptatit-o oricand pe temerara realizatoare sa ocupe in post in CNSAS.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.