Basescu se da la…rus

Basescu se da la…rus

0 263

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Summitul privind energia, de la Zagreb, ca Romania nu va accepta niciodata ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica, „Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica”, a spus Basescu, nesfiindu-se sa-l atace pe presedintele rus, Vladimir Putin, in contextual in care Rusia detine practic controlul aleimntarii cu gaze naturale in Europa.


Seful statului a mentionat ca mesajul principal al interventiei sale este ca Romania considera ca solutia pentru zona Europei de Sud-Est este crearea unei piete integrate la nivel regional, in care producatorii de energie sa actioneze conform principiilor liberei concurente, iar beneficiarii sa poata opta pentru cele mai bune servicii.


„Acest cadru trebuie sa se regaseasca si in abordarea pe care o avem in relatia cu Federatia rusa. Principiile transparentei, reciprocitatii si nediscriminarii in tranzactionarea energiei trebuie sa stea la baza parteneriatelor noastre”, a mai spus Basescu.


?


Putin nu s-a lsat nicidecum inditimidat de vociferarile basesciene. In replica, presdintele rus i-a dat peste nas lui Basescu, pledand pentru mai multa inceredere intre Moscova si tarile din Balcani in vederea unor proiecte energetice commune.


„Suntem convinsi ca pentru aprofundarea contactelor noastre in sectorul energetic, trebuie sa intarim increderea reciproca. Aceasta presupune transparenta, respectul legilor si absenta oricarei discriminari in deschiderea pietelor”, a declarat liderul de la Kremlin.


?


Putin a descris concernul rus Gazprom ca principala companie implicata in cooperarea cu tarile din Balcani, care, pe langa furnizarea de gaze naturale, participa si la constructia de infrastructuri. Mai mult, presedintele rus a facut referire la un acord intre compania italiana ENI si Gazprom asupra construirii unui gazoduc de 900 km intre Rusia si Europa. Gazoducul, denumit South Stream, va traversa Marea Neagra pana in Bulgaria, unde se va desparte in doua ramuri, una care va merge in Austria, prin Romania si Ungaria, si alta care va merge catre Grecia, apoi catre Otranto, in sudul Italiei.


UE importa peste 40% din necesarul sau de gaze naturale, iar jumatate din aceasta cantitate provine din Rusia. In acelasi timp, unele state central si est europene depind aproape in intregime de gazele Rusiei.


Liderul de la Kremlin s-a intalnit apoi cu mia toti presedintii preyenti la summit, ignorandu-l insa pe Basescu.


M.O.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.