Basescu – presedintele sondajelor

Basescu – presedintele sondajelor

0 321

In timp ce Cozmin Gusa, liderul PIN, critica inversunat institutele de sondare a opiniei publice, aratand ca acestea au devenit o „simpla marfa”, disponibila oricarui cumparator dispus sa plateasca, Fundatia pentru o Societate Deschisa ne bombardeaza cu un nou astfel de barem.


„Institutele de sondare sunt facute doar pentru manipulare, si nu pentru cercetare”, a declarat Cozmin Gusa, mentionand ca nu are incredere in rezultatele pe care acestea le lanseaza public. „Orice partid suficient de bine dotat financiar isi poate comanda in zilele noastre un sondaj dupa chipul si asemanarea sa”, a afirmat deputatul independent.


Mai mult, presedintele PIN a dat publicitatii o lista selectiva de scandaluri in care au fost implicate, in perioada martie 2004 – octombrie 2006, o serie de institute de sondare a opiniei publice precum IMAS, INSOMAR, BCS, SAR, CSOP etc.


El a exemplificat inclusiv cu „modalitatea in care institutele incep sa valideze fel de fel de fantose gen Gigi Becali sau PNG, modalitatea in care institutul CURS planuieste miscarea platformistilor, dand mereu note bune Gruparii SMS (Stolojan, Musca, Stoica), dar si aberatia referitoare la Partidul Liberal Democrat, care nici nu se nascuse si deja avea vreo 15% in sondaje”.


Pe de alta parte, Gusa si-a exprimat convingerea ca, „pe langa ofiterii acoperiti din presa de care vorbea Marius Oprea, cea mai intesata zona de ofiteri acoperiti din partea SRI este zona institutelor de sondare”.


?


Pe fondul acestor acuzatii, un nou sondaj pastreaza ierarhia cu care ne-am obisnuit: presedintele Traian Basescu ii domina pe liderii politici in care electoratul are incredere, 38% dintre romani avand multa incredere, iar 13% foarte multa incredere in seful statului. Pe locul al doilea se situeaza Gigi Becali, liderul PNG, care se bucura in proportie de 30,6% de incredere multa si foarte multa. Mona Musca este pe locul al treilea, care, pierzand in trei luni 18 procente, a ajuns la 21% incredere multa si foarte multa. Un procent similar de incredere il obtine si Theodor Stolojan, dupa cum si Sorin Oprescu realizeaza indicatori buni in ceea ce priveste increderea electoratului – 16% – cu doar doua procente mai putin decat seful sau de partid Mircea Geoana.


Pe locurile urmatoare la capitolul incredere mare si foarte mare se afla: Corneliu Vadim Tudor – 16 procente, Calin Popescu Tariceanu – 15%, Monica Macovei – 14%, Ion Iliescu – 13%, Emil Boc – 11%, Gheorghe Flutur 9 %, Adriean Videanu – 7%, Cozmin Gusa – 6%, Marko Bela – 5%, Dan Voiculescu – 3% si Vasile Dancu – 1%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.