Basescu este specialist si in Educatie – Invatamant

Basescu este specialist si in Educatie – Invatamant

0 223

De aceea Traian Basescu a criticat modul de lucru al echipei conduse de ministrul Andronescu pentru elaborarea Codului Educatiei
Modernizarea Romaniei, integrarea in UE si capacitatea nostra de a face performanta depinde de modernizarea sistemului de educatie. Aceasta este parerea presedintelui Traian Basescu exprimata la dezbaterea pe legile educatiei organizata la Camera Deputatilor. Presedintele si-a exprimat dezamagirea fata de „atitudinea celor care au elaborat in cateva saptamani un Cod al Educatiei”.
Si din nou presedintele se arata atoatestiutor, in privinta invatamantului amintindu-mi, in context, o declaratie de a sa in care isi exprima repulsia fata de acesta pe vremea in care facea pe elevul.
Traian Basescu a criticat modul de lucru al echipei conduse de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a elaborat Codul Educaiei.
„Imi exprim dezamagirea fata de cei care au redactat in cateva saptamani un Cod al educatiei, la elaborarea caruia nici macar nu i-au invitat pe membrii Comisiei Miclea. Astfel s-a introdus o formã de rivalitate care contrazice atat spiritul nepartizan al Comisiei Miclea, cat si spiritul consensual al Pactului National pentru Educatie”, a explicat Basescu.
Basescu insa nu spune ca el insusi a fortat elaborarea proiectului de catre ministrul Andronescu – acest ministru are totusi mai multa scoala si mai mult contact cu invatamantul decat ar avea Basescu in cinci sau sase vieti asemenea aceleia pe care o duce acuma – fortare datorata impotentei de a tine ministrii pesedisti sub papuc, acestia neacceptand sa fie dusi de zgarda spre fiasco final. Basescu vrea cu tot dinadinsul sa-si impuna omul sau cu ideile lui, adica vrea proiectul Miclea, cu mari diferente fata de cel al ministrului Andronescu, prin asta incercad sa scoata castanele din foc cu mana altuia, dar spre strachina proprie.
Traian Basescu a spus ca nu doreste sa sustina exclusiv o formula redactata de unii sau de altii, dar il tot impinge in fata pe Miclea.
„Este bine sa existe solutii concurente si dialog, iar dezbaterea la care participam poate fi un bun prilej in acest sens”, a spus presedintele, precizand ca incurajeaza Guvernul sa tina seama de toate opiniile, cu aratatorul indreptat insa spre Miclea.
Presedintele a afirmat la dezbaterea de la Parlament ca educatia reprezinta un domeniu strategic pentru dezvoltarea unei tari si ca in ciuda disputelor pe care le gasim astazi in spatiul public, pentru intaia oara, „este unanim acceptata necesitatea unor legi care sa modernizeze sistemul de educatie si sa il racordeze atat la dinamica societatii romanesti, cat si la realitatile europene si globale”.
Iata inca o veche noutate descoperita de Traian Basescu!
„Am convingerea ca suntem cu totii de acord asupra faptului ca modernizarea statului si integrarea in UE nu pot avea loc fara o schimbare radicala a sistemului de educatie. Este iluzoriu sa credem ca putem face performanta ca natiune fara ca sistemul de educatie sa fie performant. Aceasta presupune capacitatea sistemului de a forma elevi si studenti capabili atat din punct de vedere profesional, cat si cultural sa duca Romania inainte, sa fie mai buni decat generatia care exercita acum decizia”, a declarat preºedintele Traian Basescu, care a subliniat ca „sistemul de educatie actual nu raspunde acestor nevoi asa cum o arata toate studiile facute pana acum. Este ceea ce rezulta si din raportul comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul educatiei si cercetarii, raport fundamentat stiintific si nepolitizat care s-a bucurat de o apreciere unanima”.
Si cu aceasta Basescu trage din nou spre strachina lui bucatile cele grase, devenind partinic prin lauda adusa raportului comisiei prezidentiale, eu fiind convins ca acest raport nu s-a bucurat chiar de o apreciere unanima poate nici ca baza de pornire, el fiind in multe privinte perfectabil.
Traian Basescu a amintit ca dezbaterea lansata odata cu infiintarea Comisiei, in noiembrie 2006, si impulsionata de raportul prezentat in iulie 2007 are ca principal rezultat faptul ca „astazi vorbim altfel despre ceea ce se intampla in invatamant. Este prima data cand acceptam nevoia de a schimba maniera in care ne raportam la educatie, nevoia de a porni de la beneficiari”.
Este normal, asa se intampla cand iti ajunge cutitul la os si te perpeleste jarul pe la talpi, o iei razna si la goana.
„Actualul moment in care modernizarea sistemului de educatie a devenit un subiect public major constituie o sansa care nu trebuie ratata. Stiu ca unii vor sa ramanem la stadiul diagnosticului, fara a aplica solutii concrete. In acest sens argumentul principal din ultimul timp este cel al lipsei dezbaterii”, a adaugat Basescu.
Presedintele Traian Basescu a spus ca numai cine nu doreste cu adevarat modernizarea sistemului de invatamant poate sustine ca mai trebuie amanat momentul unei decizii si a vorbit de doua optiuni.
„Vrem sa reformam sistemul sau sa-l carpim? Daca vrem sa-l reformam acum este momentul, daca vrem sa-l carpim vom mai discuta despre reforma invatamantului inca zece ani cu rezultatele deja cunoscute”, a spus seful statului.
Din cele afirmate de presedintele Basescu reiese putin adevar, in schimb mult populism, el acuzand, printre altele, ordonanta de urgenta a fostului guvern, care ordonanta nu a permis marirea cu 50% a salariului cadrelor didactice, spre sfarsitul lui 2008, fara insa a comenta nerespectarea de catre actualul guvern a promisiunilor electorale si a legii in acest sens.
Ce bine ar fi ca presedintele sa nu-si mai bage nasul peste tot, el fiind, in mare proportie, un ignorant, chiar si la nivel de amator.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.