Barbatii mai labili psihic?

Barbatii mai labili psihic?

0 125

Conform ultimelor studii, se pare ca barbatii sunt mai dispusi la stres, cu toate urmarile lui, decat femeile. In acest fel tensiunea psihica diminueaza sperantele, chiar si a unor oameni tineri si sanatosi. Cercetarile, intinse pe o durata de peste 20 de ani, au scos la iveala ca incarcatura psihica, asa cum ar fi stresul, fruca sau depresia, constitue un important factor de risc pentru imbolnaviri cronice.
Recentele descoperiri contrazic cliseele cu barbatul puternic si rezistent psihic. Studiul arata ca stresul ridica rata mortalitatii la barbatii afectati cu 30% fata de ceilalti, conform American Journal of Epidemiology, 168: pag.481.In acelasi timp se pare ca la femei nu dovedeste acelasi efect. Ca urmare, barbatii stresati mor mai frecvent dect femeile datorita imbolnavirilor cailor respiratorii sau a infarcturilor, cam de 1,5 ori in medie.
Trebuie luat stresul ca declansator direct sau indirect a bolilor?
Acest lucru nu se cunoaste inca. Dar o explicatie ar putea ca tensiunea psihica impulsioneaza pe ceilalti factori de risc sau inrautatesc cursul unei boli deja existente. Astfel, stresul poate diminua, la cei suferind de el, dorinta de activitate, in schimb poate majora numarul tigarilor fumate, cu rezultatele cunoscute, arata prof. Hans-Christian Deter de la BDI (Berufsverband Deutscher Internistan – Asociatia Internistilor Germani). De rezolvarea acestei probleme depinde daca bolile cronice pot fi evitate prin diminuarea stresului. Numai daca se dovedeste ca stresul declanseaza direct aparitia bolilor, se poate trece la combaterea lui.
Insa de necontestat este faptul ca stresul influenteaza negativ sanatatea. Mai putin stres inseamna o caliate superioara a vietii

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.