Bani de la Guvern pentru retehnologizarea CET

Bani de la Guvern pentru retehnologizarea CET

0 78

Printr-un program guvernamental de rentabiliyare si reabilitare a sistmelor centralizte de energie termica, 2 milioane de lei vor ajunge si la Brasov. Banii au ca destinatie stricta finantarea lucrarilor de retehnologizare, modernizare si dezvoltare a CET-ului, precum si rambursarea imprumuturilor contractate si plata dobanzilor si a comisioanelor aferente.


Guvernul a creat si premisele necesare pentru reducerea in urmatorii trei ani, incepand cu acest an, a subventiilor acordate de la bugetul de stat pentru acoperirea diferentelor de pret si de tarif la energia termica livrata populatiei prin sisteme publice centralizate de productie si distributie si pentru eliminarea pretului national de referinta.


?


De altfel, Consiliul Local Brasov a aprobat recent o strategie de reabilitare a CET SA, realizata de compania romano-daneza ESA. Investitiile se vor cifra la circa 191 milioane de euro, iar strategia implica impartirea incalzirii orasului prin trei mari centre, respectiv CET, Metrom si Rulmentul.


Una dintre variante vizeaza chiar inchiderea CET si inlocuirea centralei cu o noua uzina de cogenerare, amplasata pe aceeasi locatie. Ca alternativa la constructia unei noi centrale pe locatia CET s-ar putea lua in calcul amplasarea noii uzine langa vechea centrala termica (CT) Rulmentul, in partea nordica a zonei de furnizare, locatia avand mai multe avantaje, urmand ca pe locatia CET si la Metrom sa se construiasca doua noi unitati de rezerva.


Propunerea este ca aceste obiective sa functioneze pe gaz metan, biomasa sau motorina, iar carbunele sa fie exclus. Asta, pentru alinierea normelor europene in ceea ce priveste protectia mediului.


?


Marius Ola


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.