Autonomiile teritoriale și lingvistice: bombe cu ceas sub curul udemeriștilor!!

Autonomiile teritoriale și lingvistice: bombe cu ceas sub curul udemeriștilor!!

0 437

Presa maghiară a anunțat în data de 22.12.2017 că în ultima zi a sesiunii din acest an a Camerei Deputaților, paramentarul UDMR Kulcsar Terzsa Jozsef a depus, spre legiferare, Statutul de autonomie al ținutului secuiesc, act normativ care a mai fost respins, în două rânduri, de legislativul român, sub principalul argument că acesta încalcă flagrant Constituția României.
Pe bună dreptate, orice se poate întreba care este miza unui asemenea demers al UDMR, făcut înaintea Crăciunului,  în condițiile în care este de la sine înțeles că o asemenea propunere, care practic ar enclaviza definitiv județele Covasna, Harghita și Mureș, nu va fi niciodată acceptată de Parlamentul României.

Autonomie împinsă de la Budapesta
Care este strategia de acțiune gândită oare de Kelemen Hunor, profitand de slabiciunea lui Liviu Dragnea, în tandem cu unii oficiali de la Budapesta referitor la acest subiect? Pentru cine nu își mai aduce aminte, trebuie să menționăm că Kulcsar Terzsa Jozsef reprezintă, de fapt, Partidul Civic Maghiar,  al cărei președinte de onoare este Kover Laszlo, actualul președinte al Parlamentului Ungariei, omul care la finalul anilor 90 coordona activitatea serviciilor de informații ungare. Același Kover Laszlo care, împreună cu șeful său de cabinet, Veress Laszlo, originar din județul Harghita, a răscolit  diplomația ungară și română cu intenția lor de a-l reînhuma, în pofida opoziției autorităților de la București și a principalelor organizații evreiești mondiale, pe scriitorul fascist și antisemit Nyiro Jozsef.
Așadar care sunt argumentele avute în vedere oare de Kelemen Hunor, Kover Laszlo și Veress Laszlo atunci când au decis că acest statut pentru autonomie trebuie reînaintat in Parlamentul României? Tocmai acum când același Parlament al României le-a făcut o concesie gratuită si de o mare dărnicie, votând mai întâi posibilitatea ca legislativul să înființeze școli iar, mai apoi, aprobând în prima cameră, în urmă cu o zi, înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, împotriva opoziției manifestate de mai mulți parlamentari din Târgu Mureș dar și de majoritatea românilor din orasul transilvan!
Să le analizăm pe rând:
1. promovarea propriei imagini în fața electoratului maghiar, mai ales a celui cu dublă cetățenie, română și ungară, care este așteptat la urne la alegerile generale din Ungaria din aprilie 2018. Evident că după un asemenea gest, va curge multă cerneală în limba maghiară care să arate curajul parlamentarilor UDMR, susținuți de Budapesta, de a promova conceptul autonomiei teritoriale la unul din cele mai înalte nivele în stat   pentru afirmarea  minorității maghiare, asuprită de București dacă ar beneficia de autoniomie teritorială
2. specularea unor momente sensibile de pe scena politică românească din perioada imediat următoare (UDMR având o bogată experiență în acest sens) care să dea posibilitatea lui Kelemen Hunor să negocieze direct, cu actuala putere, adoptarea altor proiecte legislative mai “soft” ale UDMR,
3. servirea unor interese ale Federației Ruse, fiind arhicunoscută apropierea economică și politică a Budapestei de Moscova din ultimii ani de zile, in acest caz Kelemen Hunor și Kulcsar Terzsa Jozsef fiind simpli pioni ai unor interese mai mari. Pentru Moscova, apariția unei regiuni autonome în inima României ar corespunde filosofiei războiului hibrid , tensiunile interetnice fiind speculate de minune de Kremlin pentru slăbirea coeziunii Uniunii Europene.
4. Un posibil argument : promovarea statutului de autonomie al ținutului secuiesc poate fi dat de intâlnirea avută la mijlocul acestui an de Kulcsar Terzsa Jozsef cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, sub pretextul de a studia autonomia funcțională prezentă în inima Moldovei, (Gagauzia: 152.000 persoane!) autonomie care a fost acceptata, evident, când la Chișinău s-au aflat la putere partide cu o orientare pro-rusă …probabil o simplă coincidență!

Kelemen Hunor a pierdut din ce în ce mai mult din sprijinul politic european ce era acordat UDMR, considerându-se că organizația se radicalizează cu fiecare zi care trece. Un ultim exemplu este comunicatul de presă emis de președintele Partidului Popular European, Joseph Daul prin care acesta condamnă, fără echivoc, susținerea acordată de UDMR legilor care pretind că reformează sistemul judiciar românesc.
Rețelele de socializare sunt pline, în aceste zile, de comentarii negative la adresa deciziei UDMR referitoare la legile justiției, liderii acesteia fiind acuzați că prin această manieră de acțiune nu fac altceva decât să-si salveze proprii lor corupți (care nu sunt, evident, puțini la număr…).
Nu știm dacă această radicalizare progresivă a lui Kelemen Hunor este orchestrată tot de Kover Laszlo sau nu, cert este însă că ea se confirmă cu fiecare zi care trece, dovadă fiind înaintarea acestui statut pentru autonomie in legislativul român,Deputatul Kulcsar Terza Jozsef nu este un simplu membru al UDMR. Kulcsar este chiar secretarul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților.

Gestul lui Kulcsar are așadar girul cameleonilor conducerii UDMR și al liderului Kelemen Hunor. De menționat, dincolo de aspecte anticonstituționale ale acestui proiect de autonomie depus de UDMR și de faptul că același proiect a mai fost anterior respins de două ori de Parlamentul României, ne punem întrebarea legitimă dacă nu cumva acest nou proiect legislativ, sortit în mod evident eșecului, nu servește si este sprijinit cumva de interesele Rusiei.

Acest proiect legislativ depus de UDMR nu are așadar nicio relevanță în contextul regional și internațional actual în condițiile în care toți actorii politici mizează pe stabilitate și echilibru. Practic, se ridică întrebarea cu privire la beneficiarul destabilizării relațiilor interetnice din România pe fondul unor astfel de inițiative legislative susținute de UDMR.

Prof.Deak Andrei

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.