Arctica se topeste cu… viteza vantului

Arctica se topeste cu… viteza vantului

0 218

Incalzirea regiunii arctice este un fenomen cunoscut de multa vreme, fara sa se fi luat in calcul, insa, factori precum interactiunea acesteia cu atmosfera. Ceea ce aduce nou studiul WWF Arctic Climate Feedbacks: Global Implications, intocmit de cei mai buni specialisti in climatologie din lume, este o serie de argumente care stabilesc o legatura directa intre incalzirea regiunii arctice si modificarile la nivelul climatului global.

In linii mari, raportul estimeaza ca incalzirea regiunii arctice ar putea cauza inundatii care ar afecta o patrime din populatia planetei, cresteri foarte mari ale emisiilor de gaze cu efect de sera stocate sub calota glaciara, precum si schimbari dramatice ale climei in toata lumea.

„UN SCENARIU CUTREMURATOR”

„Ceea ce a descoperit echipa care a realizat studiul este un scenariu cutremurator”, a declarat dr Martin Sommerskorn, specialist in schimbari climatice in cadrul Programului Arctic al WWF.

„Raportul ne spune, practic, ca incalzirea regiunii arctice este mai mult decat o chestiune locala, este o problema care afecteaza intreaga planeta. Altfel spus, daca nu reusim sa mentinem temperaturile normale in regiunea arctica, numeroase consecinte nefaste se vor rasfrange asupra comunitatilor umane de pretutindeni.”

VOR FI AFECTATE AGRICULTURA, PADURILE, DAR SI REZERVELE DE APA

Raportul demonstreaza ca multe dintre feedback-urile din zona arctica – efecte negative rezultate din impactul incalzirii – vor accentua incalzirea globala, depasind previziunile oamenilor de stiinta, inclusiv pe cele ale ultimului raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), facut public in 2007. Pe de alta parte, pierderile masive de gheata cauzate vor influenta circulatia atmosferica si vremea din zona arctica si din imprejurimi.

Astfel, temperaturile si precipitatiile din Europa si America de Nord vor suferi modificari drastice, afectand agricultura, padurile, dar si rezervele de apa. Mai mult, solurile inghetate din Regiunea Arctica stocheaza dublul cantitatii de CO2 din atmosfera. Daca procesul de incalzire continua, suprafetele se vor subtia tot mai mult si vor elibera cantitati mari de carbon, sub forma de CO2 si metan – un gaz cu efect de sera foarte puternic. De altfel, nivelul metanului din atmosfera a crescut deja considerabil in ultimii ani, principala cauza fiind incalzirea tundrei arctice.

NIVELUL OCEANULUI PLANETAR VA CRESTE

Conform raportului WWF, nivelul marii va creste cu peste un metru pana in 2100 – mai mult decat dublul nivelului anticipat de IPCC in 2007 – si numeroase inundatii vor lovi zonele de coasta, afectand mai mult de un sfert din populatia planetei. „Raportul ne sugereaza ca trebuie sa reducem urgent emisiile de gaze cu efect de sera, pana nu va fi prea tarziu”, a declarat Sommerskon. „Daca permitem ca regiunea arctica sa se incalzeasca in continuare, nu cred ca vom putea tine aceste efecte negative sub control pentru multa vreme.

O SPERANTA: PROTOCOLUL DE LA COPENHAGA

WWF s-a aliat cu mai multe organizatii de mediu din lume si a intocmit o schema de tratat pentru Conferinta de la Copenhaga prin care s-ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon pana la un nivel care ne-ar tine departe de efectele negative ale incalzirii globale. „Trebuie sa tinem cont de aceste semnale din Regiunea Arctica si sa facem tot posibilul ca la Copenhaga sa obtinem un acord care sa limiteze emisiile de gaz cu efect de sera”, a subliniat James Leape, director general al WWF International.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.