Angajatii stresati de sefi risca sa se imbolnaveasca de inima

Angajatii stresati de sefi risca sa se imbolnaveasca de inima

0 95

Sefii rai contribuie nu doar la instaurarea unui climat stresant la locul de munca, ci si la cresterea ratei de maladii cardiace in randurile angajatilor, potrivit unui studiu al cercetatorilor suedezi publicat in Occupational and Environmental Medicine, informeaza bbc.co.uk .
Echipa medicilor suedezi a descoperit o asociere puternica si direct proportionala intre managementul defectuos si riscul crescut de infarct si alte maladii cardiace, in urma acestui studiu, efectuat pe un esantion de peste 3.000 de angajati.
In plus, efectul poate avea efecte cumulative – riscul de aparitie a maladiilor cardiace este cu atat mai mare cu cat angajatul lucreaza mai multi ani pentru aceeasi companie.
Expertii sustin ca sentimentele de subapreciere si lipsa de sprijin la locul de munca pot sa produca mult stres, care adeseori se traduce prin obiceiuri nesanatoase, precum fumatul, factor marcant in declansarea bolilor cardiace.
Studiile precedente au demonstrat ca sefii nedrepti contribuie la cresterea tensiunii arteriale a angajatilor lor, hipertensiunea arteriala conducand invariabil la diverse maladii cardiace.
Cel mai recent studiu in domeniu a fost realizat de cercetatorii de la Institutul Karolinska si Universitatea din Stockholm, care au monitorizat starea de sanatate a peste 3.000 de angajati barbati, cu varste cuprinde intre 19 si 70 de ani, care au lucrat in diferite zone ale orasului Stockholm, pe o perioada de un deceniu.
In timpul acestei monitorizari de durata, au fost inregistrate 74 de cazuri de infarct fatal sau vindecabil, de anghina pectorala acuta sau decese provocate de maladii cardiace.
Toti participantii au fost rugati sa evalueze stilul de conducere al managerilor lor, in functie de anumite competente precum „claritatea stabilirii obiectivelor pentru angajati” sau „comunicare si feeback”.
Angajatii care lucrau in firmele conduse de echipele manageriale cu cele mai mici scoruri (implicit incompetente) au inregistrat un risc cu 25% mai mare de a se imbolnavi de o maladie cardiaca. Angajatii care lucreaza pentru aceeasi firma pentru o perioada mai mare de patru ani sunt expusi unui risc cu 64% mai mare de a se imbolnavi.
Cercetatorii au descoperit ca aceste concluzii sunt valabile indiferent de nivelul educational, social, al veniturilor, programul de lucru si stilul de viata, precum dependenta de fumat, sedentarismul sau alti factori care provoaca aparitia maladiilor cardiace, ca hipertensiunea arteriala si diabetul.
Specialistii, printre care s-au aflat si experti de la University College din Londra si Finnish Institute of Occupational Health, au declarat ca aceasta relatie cauza- efect, atunci cand este confirmata, ar trebui sa-i determine pe manageri sa incerce sa limiteze rata maladiilor cardiace in randul angajatilor lor. Cercetatorii au sugerat ca managerii trebuie sa le stabileasca angajatilor niste obiective clare si sa le acorde suficienta autonomie in atingerea obiectivelor.
„O relatie de serviciu buna si clara cu managerul tau poate sa te protejeze contra maladiilor cardiace”, a concluzionat Cathy Ross, specialist cardiolog la British Heart Foundation.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.