Ancheta procurorilor dezvăluie dezastrul de la Matei Balș

Ancheta procurorilor dezvăluie dezastrul de la Matei Balș

0 275

Cazul tragediei de la spitalul Matei Balș a fost înregistrat de procurorii Parchetului Tribunalului București ca fiind omor din culpă, înregistrat In Rem deocamdată, adică doar sub aspectul comiterii faptei, fără a fi individualizate responsabilități ale unor făptuitori concreți.
Surse apropiate anchetei dezvăluie însă că în dosarul cauzei penale anchetatorii sunt foarte aproape de identificarea unor suspecți responsabili de moartea celor opt oameni în incendiul respectiv. Procurorii au început audierea martorilor implicați în tragedie.
Din cele trei rapoarte întocmite de Inspecția Sanitară, IGSU și Asociația națională ATI, cel al inspectoratului de urgență aflat în subordinea doctorului Arafat nu a constatat nicio deficiență relevantă în funcționarea secției incendiate și nicio abatere de la normele de prevenire a incendiilor. Martorii ce urmează să fie audiați de procurori au dezvăluit însă altceva.

Spitalul nu era încălzit corespunzător
În primul rând exista o problemă cu încălzirea, aspect negat vehement de primarul Nicușor Dan și de șeful Termoenergetica.
Asistentele medicale care deservesc respectivul salon de la Balș au declarat că împărțeau sticle de apă caldă pacienților pentru a-și încălzi paturile din cauza frigului insuportabil.
Mulți pacienți și-au adus pături de acasă. În salon au funcționat aeroterme și calorifere electrice pe ulei, din același motiv, putând oricând genera scântei care ar fi declanșat incendiul. Acestea au suprasolicitat rețeaua electrică și așa subdimensionată pentru a face față mai multor pacienți decât era normal și aparaturii ATI necesară.

Buteliile suplimentare de oxigen au explodat
 În acest scop au fost aduse butelii de oxigen care compensau instalațiile de perete de furnizare a oxigenului, insuficiente. Ancheta procurorilor consemnează producerea a două explozii în timpul incendiului, care arfi fost generate de două tuburi de oxigen.
Atmosfera suprasaturată de oxigen a generat extinderea cu repeziciune a incendiului. Nu existau instalații de ventilare mecanică a atmosferei, iar geamurile nu puteau fi deschise din cauza frigului.
Spitalul nu avea electricieni pe acel palier, medicii fiind obligați să improvizeze instalații electrice, prelungitoare în afară de prizele existente, din cauza supraaglomerării salonului respectiv.
Nu exista un contract de mentenanță a instalațiilor electrice încheiat cu o firmă autorizată.
Nu existau surse de apă ce puteau fi folosite pentru stăvilirea incendiului și nici extinctoare la îndemână.

Nimeni nu-și recunoaște nicio responsabilitate
IGSU nu a evidențiat niciun neajuns din această perspectivă la spitalul Matei Balș, acesta fiind considerat unitate de elită în lupta cu coronavirusul. Aceleași deficiențe s-au constatat însă la majoritatea spitalelordin țară, și nu numai la cele angajate în prima linie de luptă cu pandemia.
Nicio măsură prevăzută în cele trei rapoarte nu a fost luată la nivelul niciunui spital din țară.
Nu s-a luat nicio măsură la niciun nivel după tragedia similară de la Piatra Neamț.
Până în prezent, nimeni de la niciun nivel de decizie, începând cu managementul spitalului Balș, instituțiile care ar fi trebuit să controleze și să evidențieze pericolele de incendiu, terminând cu conducerea Ministerului Sănătății, trecută și prezentă, nu și-a asumat nicio responsabilitate.
Urmează ca procurorii bucureșteni, iar apoi judecătorii, să stabilească responsabilitățile în această tragedie.

Libiu Mateescu  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.