Am făcut parte dintr-o „Românie de trei ori mai mare decât Dacia…

Am făcut parte dintr-o „Românie de trei ori mai mare decât Dacia…

1 76

Thracii care, dupa spusa lui Herodot, erau „cel mai numeros popor dupa Indieni” au pierdut, prin Marele Alexandru, singura lor sansa de a intra în istoria universala ca factor autonom. Ei au contribuit la facerea Istoriei, dar în numele altora: în numele Imperiului Roman sau al Bizantului, prin împaratii pe care i-au dat cu prisosinta atat Rasaritului cat si Apusului.
Mircea Eliade nota cu tristetze  ca printre neamurile fara noroc, ne numaram în frunte noi, Romanii ! Ca sa supravietuim în Istorie, ne-am istovit mai mult decat s-au cheltuit alte neamuri ca sa-si cucereasca pamantul.
Iar Nicolae Iorga spunea ca nenorocul ni se trage de la Alexandru Machedon. In loc sa-si ridice privirile spre Miaza-noapte si sa uneasca toate neamurile thracice într-un mare imperiu, Alexandru cel Mare s-a lasat atras în orbita civilizatiei mediteraneene si, ajuns în culmea puterii, s-a îndreptat cam anpoda, spre Asia…
Thracii care, dupa spusa lui Herodot, erau „cel mai numeros popor dupa Indieni” au pierdut, prin Alexandru, singura lor sansa de a intra în istoria universala ca factor autonom.
Ei au contribuit la facerea Istoriei, dar în numele altora: în numele Imperiului Roman sau al Bizantului, prin împaratii pe care i-au dat cu prisosinta atat Rasaritului cat si Apusului.
Doar Nicolae Iorga a înteles admirabil consecintele îndepartate ale gestului lui Alexandru Machedon: uriasul rezervor de oameni, energii si mituri pe care îl constituia spatiul balcano-danubiano-carpatic, nu si-a mai putut gasi de atunci prilej de a intra masiv si de-sine-statator în Istorie.

Politiceste Thracii au pierit fara urmasi… O mie de ani în urma, a avut loc ceea ce putem numi pe drept cuvant o catastrofa de incalculabile consecinte pentru istoria Romanilor: Slavii au ocupat Peninsula Balcanica si s-au întins pana la Adriatica!! Marea unitate etnica, lingvistica si culturala pe care, în pofida tuturor navalirilor barbare, o alcatuia romanitatea orientala (care se numea, chiar din secolul IV dupa Christos, Romania! ), a fost definitiv sfaramata.
Neamul Romanesc se va forma pe o întindere imensa – din Balcani si pana în muntii Tatrei – dar destinul lor politic va fi limitat la Dacia. 
Politiceste, romanitatea sud-dunareana va fi condamnata. Ca si Thracia de dupa Alexandru Machedon, Romania orientala va servi destinele altora. Posibilitatile unui organism politic unitar, zamislindu-se în spatiul întregii Romania, au fost definitiv anulate prin asezarea masiva a slavilor în Peninsula Balcanica…De ce am idolatriza, noi, Romanii, Istoria ? Descindem dintr-unul dintre «neamurile cele mai numeroase din lume». Si praful s-a ales de el, nici macar limba nu i se mai cunoaste. 
Am facut parte dintr-o Romanie de trei ori mai mare decat Dacia, si “vicisitudinile istoriei” au sfaramat-o definitiv; o mana de Macedoneni trebuie sa plateasca si astazi, cu lacrimi si sange, nenorocul de a se fi nascut Romani.
Toata lumea e de acord ca Dacii se aflau asezati pe pamantul nostru cu cel putin o mie de ani înainte de Christos.

Si cu toate acestea am fost singurul popor european caruia i s-a contestat dreptul de a stapani tara pe care au locuit-o mosii si stramosii lui.
Istoria Neamului Romanesc n-a fost decat o lunga, necontenita, halucinanta hemoragie. Ne-am alcatuit într-un uragan si am crescut în vifor. Popor de frontiera, luptam si muream pentru toti. Muream, pana mai de curand, platind miopia si neghiobia altora. (Mircea Eliade – “Teroarea istoriei” si destinul Romaniei)

P.S.Timpul n-a avut puterea sa stirbeasca forta, nici sa slabeasca speranta daco-romanilor. Ramasese aceeasi rasa, rezistenta, rabdatoare, întrucat se considera nemuritoare: Romanul nu piere, suna un dicton popular în toate regiunile Romaniei. Inr-adevar, doar dispare (pleacă) treptat… ddr

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.