ALUAT FRANTUZESC

ALUAT FRANTUZESC

0 243

Este un aluat foarte des folosit, atat pentru prepararea unui desert, cat si cand este vorba de folosit, drept „captusala” pentru diferite pastete sau alte asemenea, ca felul doi.
Conditiile necesare pentru obtinerea unui aluat frantuzesc de buna calitate ar fi urmatoarele:
1. Faina sa fie de buna calitate, bine cernuta si uscata.
2. Untul sa fie proaspat, fara vreun miros ciudat sau neplacut.
3. Aluatul sa fie lucrat la rece.

PREPARAREA: Se cern 500 grame faina – mai ales cand aceasta provine din surse particulare – pe o masa destul de spatioasa si cu suprafata curata, se face la mijloc o gaura in care se toarna un pahar cu apa, o lingurita ulei si una rasa de sare. Se amesteca usor cu o mana, ca sa se topeasca sarea, apoi se framanta usor, ca sa nu se faca cocolosi, dinspre centru spre margini. Este indicat sa se lucreze cat mai repede.
Cand totul este bine amestecat, se formeaza ca o minge si se lasa la rece cam 20 de minute, pentru a se mai intari. Se lasa neacoperit si se cresteaza in cateva locuri cu un cutit.
Aluatul este tocmai bun atunci cand, apasandu-i suprafata cu un deget, urma nu revine la loc. Consistenta trebuie sa fie la fel cu aceea a celor 500 grame de unt cu care urmeaza sa fie amestecat
Se curata masa si se presara cu faina. Se pune aluatul si se intinde cu facaletul pe care am pus pus cu palma deschisa ceva faina o foaie groasa de circa un centimetru, cat mai patrata posibil.
Se da untului o forma patrata, ceva mai mica decat cea de aluat, dar la fel de groasa, si se pune in mijlocul foii de aluat, dupa care marginile acestei foi se intorc spre interior, ca la un plic. Se acopera cu un servet si se lasa la rece zece minute.
Se presara masa cu faina si se intinde, cu facaletul, o foaie de trei ori mai lunga decat lata, de grosime cat mai uiforma. Trebuie ca untul sa nu iasa din aluat, iar in cazul ca asa ceva totusi se intampla, locul se presara cu faina.
Foaia intinsa in lungime se impatureste in trei, astfel incat treimea din dreapta sa vina peste cea din stanga.
Operatia se repeta, tinand cont ca de fiecare data aluatul sa fie intins in sens contrar ca mai inainte, dupa ce a fost impaturit. Tot la doua intinsuri si impaturiri se acopera si se lasa sa stea zece minute.
Operatia se repeta inca de patru ori, dupa primele doua intinsuri. Se tine la rece inainte de intrebuintare.

Pare complicata treaba, dar se face mai repede decat se scrie sau se citeste. In plus, cu un pic de staruinta, se obtine un aluat foarte fin.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.