Alo, doamna Suzana? Mai e loc in frigider?

Alo, doamna Suzana? Mai e loc in frigider?

0 195

Filmul spagii mediate de catre fostul ministru al Agriculturii Ioan Muresan este abia in faza primelor reactii cinefile. Care vor fi cu atat mai vehemente cu cat anchetatorii ce ar trebui sa investigheze cazul limpede de coruptie ordinara, ilustrat cu probe video din cele mai evidente, ezita sa mearga pe drumul indicat de filmulet si isi pierd vremea cu efecte colaterale.


Situatia este cu atat mai scandaloasa cu cat calea pe care sunt invitati s-o urmeze pana la dovedirea vinovatilor nu este vreun fir subtire al Ariadnei, ci ditamai strada insemnata de lantul gros de caltabosi ce urmau a fi digerati de pantecele burduhanos al ministrului Remes. In timp ce dovezile vinovatiei sunt cat se poate de palpabile si unsuroase, forurile responsabile cu starpirea fenomenului de spaguire lanseaza dezbateri fumigene, menite sa reduca vizibilitatea in acest caz limpede ca lumina zilei si, probabil, sa afume porcariile livrate pesches lacomului Remes.


Una din falsele dezbateri introduse fraudulos de catre organe se refera la deontologia jurnalistilor de la TVR, care au decis sa transmita in direct, acum trei zile, filmuletul produs de catre ofiteri specializati in operatii de filaj si interceptare. Singurul abuz de care pot fi acuzati stiristii de la TVR este cel prin care au creat spectatorilor impresia falsa ca ar avea vreun medic gazetaresc in surprinderea acelor imagini. Este clar ca redactia Stiri a intrat in posesia unui material la elaborarea caruia nu a transpirat deloc, si care le-a fost strecurat, daca nu chiar impus (asta ar fi un subiect serios de discutie) de catre profesionisti ce activeaza in comunitatea de informatii. ?


Daca au facut bine ca l-au transmis? Au facut foarte bine! Scrupulele despre faptul ca prezentarea imaginilor ar putea fi interpretata drept executarea in direct a celor doi spagari infecti sunt minuscule in comparatie cu enormitatea fenomenului coruptiei la nivelul politicii inalte din Romania. Protestele Clubului Roman de Presa, prin vocea presedintelui sau Tudor Popescu, mi se par la fel de deplasate ca si puseul de cenzura ce a atins CNA-ul in urma difuzarii materialului. Nu-mi amintesc ca prezentatoarea sa fi precedat stirea de vreun indemn gen „Scuipati aici!” sau „Pregatiti-va sa condamnati imaginile care urmeaza!”. Am vizualizat niste scenete din adevarata viata a demnitarilor romani, aia pe care ei nu se feresc sa o duca atunci cand se cred la adapost de ochii alegatorilor. Singura hiba ar fi lipsa unei avertizari in coltul din dreapta jos, care sa-i puna in garda pe telespectator ca urmeaza niste scene pentru adulti, iar ceea ce se petrece pe ecran nu este joaca de copii.


S-ar putea sa fi fost o problema cu ora de difuzare; in graba lor de a transmite inregistrarea, stiristilor de la TVR pare sa le fi scapat amanuntul ca prostitutia, fie ea si politica, are ore bine stabilite in grila de emisie, pe care ei le-au devansat nepermis.


N-ar fi de mirare ca, in locul adevaratilor vinovati, pe care i-am vazut in imaginile de la televizor, gazetarii indisciplinati ai televiziunii nationale sa fie trecuti cateva saptamani de-acum incolo prin masina de tocat a pudibonzilor de serviciu. Iar caltabosii astfel obtinuti sa fie trimisi impachetati pe bancheta din spate a unui Audi Q7, langa o damigeana pantecoasa de palinca.


Sa sune cineva la familia Remes sa-ntrebe menajera daca mai e loc in frigider si pe doamna Suzana daca n-ar mai incapea o limuzina in garaj.?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.