Algocalmin – otrava la indemana oricui

Algocalmin – otrava la indemana oricui

0 290

Una dintre cele mai populare medicamente impotriva durerilor de pe piata romaneasca este algocalminul. Fie ca ne chinuie durerea unei masele cariate sau avem o migrena care nu ne da pace, cu totii apelam la „banalul” si binecunoscutul Algocalmin.
Insa putini dintre noi stiu ca acest medicament ar trebui sa dispara din farmacii si de pe piata.
Algocalminul a fost lansat pe piata in Germania anului 1921, sub denumirea de metamizol. Un an mai tarziu aparea agranulocitoza, o boala fatala care se manifesta prin o scadere a granulocitelor din sange, o boala letala care debuteaza cu o infectie supraacuta.
Efectele secundare ale Algocalminului apar pe prospect, poate provoca in cazuri foarte rare modificari ale formulei leucocitare. Sa fie aceasta raritate motivul principal pentru care in numeroase tari, de la Suedia pana la Ghana, acest medicament a fost interzis?
In SUA fabricarea lui a fost interzisa inca din 1973, in Danemarca si Israel consumul este permis doar in spitale sub supraveghere medicala, in Belgia nu este permisa prescrierea produsului de mai mult de 5 ori in 6 luni, in Olanda, Grecia, Irlanda produsul a fost retras de pe piata.
Romania este una dintre cele mai mari consumatoare de algocalmin, majoritatea consumului fiind prin automedicatia abuziva.
Aceasta atitudine fata de medicamente a dus la complicatii de neimaginat in multe cazuri, iar acestea ar fi putut fi evitate daca algocalminul nu s-ar fi aflat „la indemana oricui”.
Tratamentele inadecvate au permis dezvoltarea rezistentei microbiene, astazi avem cazuri disperate, in care medicii se arata neputinciosi, inghitim medicamente fara a citi macar prospectul, tratam boli dupa ureche.
Algocalmin este marca inregistrata Zentiva, desi vanzarile acestui produs sunt in crestere cu 56 % comparativ cu 2007, compania doreste resuscitarea acestui produs. Compania neaga desigur orice fel de pericol, dublandu-si profitul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.