Alegerile locale între toamnă şi …anul viitor!

Alegerile locale între toamnă şi …anul viitor!

0 87


Proiectul privind mandatele aleşilor locali care ar fi trebuit prelungit cu şase luni va fi rediscutat azi în Camera Deputaţilor, după ce proiectul a fost modificat în Comisia juridică. Iniţial, în proiect se arăta că alegerile locale ar trebui să aibă loc la cel mult şase luni după ce se încheie starea de urgenţă, iar ulterior a fost modificat şi se spune că alegerile locale ar trebui să se desfăşoare în cel mult şase luni de la încheierea stării de urgenţă, dar şi de alertă. Astfel, şi mandatele aleşilor locali au fost prelungite, pentru că alegerile ar fi trebuit să aibă loc în mai sau iunie, cel târziu.
Din cauza pandemiei de coronavirus acest lucru nu a mai fost posibil.
Dacă alegerilor locale se amână până anul viitor, acest lucru înseamnă un câştig al aleşilor locali cu mai mult de şase luni, deşi se arată în legislaţia din România că mandatele primarilor pot fi prelungite în perioada stării de urgenţă.
UPDATE – Românii ar putea veni la vot pentru a-şi alege primarii şi consilierii locali la şase luni de la încetarea stării de urgenţă. Aşa vor guvernanţii, dar opoziţa are alte planuri. Guvernul vrea alegeri în septembrie.
,,Se dorea, dacă nu vor fi probleme cu pandemia, să se facă alegerile la sfârşitul lui septembrie. Acum, PSD vrea să schimbe data, să ducă alegerile când vor ei”, a spus vicepreşedintele PNL, Virgul Guran, miercuri, la Antena 3.
La rândul său, Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, militează pentru o dată mai târzie, dată fiind situaţia generată de criza de coronavirus. ,,Ca să ai alegeri corespunzătoare, ele trebuie pregătite corespunzător, cu precampanie, campanie, apoi să te asiguri că vine toată lumea la vot.
În stare de urgenţă sau de alertă, e evident că anumite drepturi sunt restrânse, nu poţi călători, de exemplu, nu poţi părăsi localitatea. E bine să avem şase luni după terminarea stării de urgenţă
„, a replicat Lucian Romaşcanu, azi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.