Adrisant cunoscut, boli nestiute

Adrisant cunoscut, boli nestiute

0 119

Ingrijorat de starea de sanatate a populatiei, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a hotarat sa schimbe procedura prin care taloanele pentru analizele gratuite ajung la pacientul roman. Dupa apatia cu care a fost primit programul care permite cetateanului sa se caute la doctor fara sa plateasca, se pare nu doar ca romanii sufera de tot soiul de maladii, ci ca sunt afectati toti de boala inferentei pentru propria sanatate. O parte considerabila din populatia tarii nu se sinchiseste sa afle ce boala o macina inainte ca medicii sa i-o comunice asa cum se intampla de obicei, cand e deja prea tarziu ca sa se mai poata face ceva.
Nu doar pacientii sunt vinovati de situatia asta. Nici pe departe. Foarte multi dintre ei nu au intrat in posesia taloanelor care-i trimit la analize. Vina o poarta Posta Romana, din pricina careia sute de mii de documente au fost returnate Caselor judetene de sanatate. Fisetele institutiei brasovene sunt burdusite de 80.000 de taloane, care nu si-au gasit destinatarul, din cauza a tot soiul de erori ale factorilor postali. La Brasov, taloanele a mii de brasoveni au ajuns in cutiile postale ale locatarilor din scarile sau chiar blocurile vecine. Dar s-au petrecut lucruri inca si mai ciudate: locatarii unor strazi intregi au fost declarati fie decedati, fie in puscarie.
Dupa ce s-au pomenit sufocati de maldarul de taloane returnate, angajatii CAS Brasov au muncit pe branci sa le sorteze, asteptandu-i pe destinatari sa le ridice de la sediu. Nici asa n-au reusit sa scape de ele; doar 4.000 dintre cei 80.000 de beneficiari au catadicsit sa treaca pe la CAS.
In disperare de cauza, ministrul Nicolaescu a trecut responsabilitatea distribuirii taloanelor in curtea primariilor. Vineri, 26 septembrie, edilii locali din judet au fost convocati de prefectul Adriana Dontu, care le va prelucra procedura de distribuire a scrisorilor pe care nu le doreste, se pare, nimeni. Municipalitatea brasoveana va trebui, de exemplu, sa gaseasca solutii pentru ca nu mai putin de 40.000 de taloane sa-si gaseasca destinatarii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.