ADRIAN NASTASE despre Capcanele Statul national unitar roman !!

ADRIAN NASTASE despre Capcanele Statul national unitar roman !!

0 308

In 2018,  sarbatorim 100 de ani de la Marea Unire. Pornindu-se de la o argumentatie legata de bani (fonduri europene), s-a dezvoltat o anumita mitologie a “regionalizarii”, ca solutie miraculoasa la esecurile politice si economice din trecut. Trebuie sa fim constienti ca dezvoltarea Romaniei precum si apararea intereselor nationale, in conditiile globalizarii si a crizelor de tot felul, necesita mentinerea si consolidarea statului centralizat, pe o baza politica solida si consensuala. Altfel, vom auzi tot mai des, despre vizite ale unor importante personalitati occidentale in Transilvania, fara sa fie mentionata Romania. Iar aceasta pregatire “turistica” si psihologica este dublata de comentarii de genul “Autonomia ni se cuvine, nu este o favoare a romanilor pentru maghiari” – afirmatie recenta, apartinand unui vicepremier ungar.

Trebuie sa recunoastem, in urma procesului de tranzitie, statul roman s-a dovedit a fi tot mai slab iar transferul unor competente spre nivelul local nu a fost insotit si de alocarea resurselor corespunzatoare. Astfel incat, batalia pentru descentralizare a fost marcata, uneori, de competitia intre liderii locali maghiari pentru obtinerea si controlul resurselor (terenuri agricole din ADS, IAS, regii sau companii de stat, etc). Din acest motiv, conceptele de regionalizare, descentralizare, autonomie teritoriala, debirocratizare s-au amestecat. Unul dintre riscurile aparute este si acela al transformarii chestiunii descentralizarii intr-o problema a drepturilor minoritatii maghiare. Liderii maghiari incearca, de doua decenii, sa acrediteze ideea drepturilor colective ale persoanelor apartinand minoritatilor nationale si, pe aceasta baza, principiul autonomiei teritoriale  etnice ( de exemplu in “Tinutul Secuiesc”).

Procesul unei descentralizari treptate – pe care  il inteleg ca pe un efort de debirocratizare treptata si de eficientizare institutionala a administratiei si de profesionalizare continua a functionarilor publici – trebuie sa evite un “razboi de suprematie” intre palierul national si cel local sau crearea unor raporturi de competitie si conflict intre judetele invecinate. Poate ca ar fi fost mai simplu daca am fi numit acest proces “reforma (modernizare) a administratiei publice”, pentru a evita presiunile spre crearea unui stat unitar regionalizat – pe modelul Spaniei sau Italiei.

Punctul meu de vedere il cunoasteti. Eu cred in necesitatea unui stat unitar, centralizat, puternic, capabil sa adopte politici economice eficiente iar, pe aceasta baza, sa poata realiza politici sociale ambitioase. Pentru a realiza aceste obiective, este nevoie insa de eliminarea birocratiei excesive, de responsabilitate pentru decizii, precum si de functionari publici calificati (oare ce se mai intampla cu INA – Institutul National de Administratie, pe care l-am creat in urma cu vreo zece ani?).Sa speram ca proiectul de lege pe care guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului, sa mearga in aceasta directie. (Adrian Nastase)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.