Activele nete ale SIF-urilor in scadere

Activele nete ale SIF-urilor in scadere

0 271

Activele nete ale SIF-urilor au ajuns la 4,88 miliarde lei, in primele trei luni ale anului, in scadere cu peste 16 la suta comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania.
Exprimat in moneda europeana, nivelul activelor nete la finele lunii martie a fost de 1,15 miliarde euro, fiind cu circa 3,2 la suta inferior celui de la finele lunii februarie 2009.
Astfel, fata de luna anterioara, activele nete s-au diminuat in intervalul minus 1,01 la suta (SIF Oltenia) si 12,2 la suta (SIF Muntenia), iar fata de finele anului 2008, intervalul este intre minus 14,07 la suta (SIF Moldova) si 19,8 la suta (SIF Banat-Crisana).
Privind evolutia atat din luna raportata cat si in primul trimestru a valorii unitare a activului net, aceasta se suprapune perfect pe linia trasata de evolutia activelor nete la toate cele cinci SIF-uri.
Nivelul preturilor de inchidere inregistrat la finele lunii martie, marcheaza aprecieri destul de importante in raport cu luna anterioara, acesta fiind cuprins in intervalul 57,9 la suta la SIF Moldova si 16,8 la suta la SIF Muntenia.
Cu toate acestea, deprecierile inregistrate pe ansamblul primului trimestru nu au fost recuperate inca, exceptie SIF Transilvania care a recuperat si a incheiat primul trimestru cu o apreciere cu 6,2 la suta a pretului de inchidere in raport cu finele anului 2008.
Celelalte SIF continua sa ramana cu minus in intervalul 11,7 la suta la SIF Banat-Crisana si 23,2 la suta la SIF Muntenia.
Analizand in structura activele, se constata ca pe ansamblul celor cinci SIF, la finele lunii raportate comparativ cu luna anterioara, investitiile financiare pe termen scurt au inregistrat o scadere cu 1,4 la suta, ceea ce a determinat inregistrarea unei ponderi a acestora de 48,8 la suta in total active.
Pe fondul diminuarii activelor totale, ponderea actiunilor cotate in aceste active a crescut fata de luna anterioara cu circa 1,3 la suta, atingand astfel la finele lunii raportate valoarea de 47,6 la suta. Totusi, ponderea actiunilor cotate din aceasta categorie in total investitii pe termen scurt, se pastreaza in jurul valorii de 97 la suta, similara cu cea inregistrata in luna anterioara.
Evolutia investitiilor financiare pe termen scurt din luna martie, comparativ cu luna anterioara, se prezinta astfel: 3,5 la suta la SIF Muntenia, minus 3,5 la suta la SIF Banat-Crisana, minus 3,3 la suta la SIF Transilvania, minus 2,8 la suta la SIF Moldova si minus 1,3 la suta la SIF Oltenia.
SIF Oltenia continua sa aiba cea mai mare pondere 61,2 la suta (61,4 la suta in februarie) a actiunilor cotate din categoria investitiilor pe termen scurt in active total, urmata de SIF Transilvania cu 51,4 la suta (52,2 la suta in februarie), SIF Banat-Crisana cu 47,5 la suta (48,1 la suta in februarie), SIF Moldova cu 40,9 la suta(41,4 la suta in februarie) si SIF Muntenia cu 38,1 la suta (32,5 la suta in februarie), toate acestea privite in raport cu media de 47,6 al suta inregistrata pe ansamblu SIF la finele lunii raportate.
Actiunile cotate care erau pe ansamblu SIF la finele lunii anterioare in valoare de 2,8 miliarde lei si reprezentau 46,3 la suta din total active, au coborat la finele lunii raportate la valoarea de 2,6 miliarde lei (3,5 miliarde in decembrie 2008) ceea ce reprezinta 49 la suta ( 58,6 la suta in decembrie 2008) din activele totale.
Investitiile in industria OPCVM/AOPC erau la finele lunii martie pe ansamblul SIF de 16,1 milioane lei. SIF Muntenia continua sa aiba cu 12,9 milioane lei, cea mai mare expunere pe astfel de instrumente, plasamentele sale in titluri OPCVM/AOPC reprezentand unu la suta din totalul activelor sale, fata de media de circa 0,29 al suta pe ansamblul SIF. Profitul consemnat de SIF-uri la finele T1 a fost de 20,9 milioane lei si este distribuit astfel: 0,07 milioane lei la SIF Banat-Crisana, 4,1 milioane lei la SIF Moldova, 4 milioane lei la SIF Transilvania, 0,1 milioane lei la SIF Muntenia si 12,6 milioane lei la SIF Oltenia.(sursa:AGERPRES)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.