Absente la lucrarile Comisiei Udrea

Absente la lucrarile Comisiei Udrea

0 179

La lucrarile de ieri ale Comisiei Udrea, doi responsabili din Ministerul Turismului nu s-au prezentat la audieri, motivand ca se afla in concediu, si pe chestia asta au dreptul sa lipseasca. Nu stiu cat de legala este aceasta atitudine, dar stiu ca atunci cand esti solicitat sa contribui pentru a lamuri lucruri grave, te prezinti si dus cu targa, lasand mai ales treburile particulare, la o parteAsta stiu ca este regula in tara asta.,
Ieri, secretarul general Gheorghe Nastasia si directorul Directiei juridice, resurse umane si achizitii publice din Ministerul Turismului, Mihaela Dinca, nu s-au prezentat la audierile Comisiei de ancheta, invocand concedii.
Secretarul Comisiei de ancheta, Claudiu T(z)aga, a declarat ca, in pauza lucrarilor Comisiei, a primit de la Ministerul Turismului doua adrese prin care membrii forului sunt anuntati ca atat directorul Directiei juridice, resurse umane si achizitii publice, Mihaela Dinca, cat si secretarul general Gheorghe Nastasia, sunt in concediu si solicita reprogramarea la audieri in cursul saptamanii viitoare.
As fi curios sa stiu cand i-a apucat dorul de odihna si pe ce plaja isi odihnesc mintile in vederea unui nou avant in activitatile ministeriale. Insa personal cred ca cei doi, cu functii importante in facaturile de la Turism, au fost bagati undeva, in cantonament, in vreo cabana sau vilisoara pedelista, unde s-au pus cu burta pe reciclare, ca sa stie ce sa spuna cand vor ajunge la Comisie. Sistemul este vechi si a fost aplicat intotdeauna in caz de substituire de idei sau persoane.

„Ca urmare a adresei Comisiei, va aducem la cunostinta ca directorul Mihaela Dinca se afla in concediu de odihna. Intrucat solicitarea Comisiei privind participarea doamnei Dinca la audieri a fost primitã pe 12 august 2009, doamna director se afla in imposibilitatea de a participa la audieri. Domnul Bogdan Raileanu, sef servicii achizitii publice in cadrul directiei mentionate, a fost delegat sa o inlocuiasca in fata Comisiei. Va rugam sa fiti de acord cu reprogramarea doamnei Dinca, in cazul in care acest lucru se impune”, se arata in adresa primita de forul parlamentar de ancheta, adresa semnata chiar de secretarul general al MT, Gheorghe Nastasia.

Si uite ciudatenia: Nastasia, la randul sau, a trimis o adresa prin care anunta Comisia ca se afla in concediu de odihna pe 13 si 14 august, a precizat T(z)aga. Oare cum vine asta? Sau sunt doar simple coincidente, celor doi iesindu-le taman acuma pe nas munca, ei trebuind sa iasa de pe teren ca sa-si stearga mucii mincinosi de care au fost podiditi?

„Va aduc la cunostinta ca, in perioada 13 -14 august 2009, sunt in concediu de odihna pentru rezolvarea unor probleme familiale urgente. Va rog sa reprogramati audierea cand considerati de cuviinta, in cursul saptmanii viitoare” se arata in adresa primita de la secretatul general al Ministerului Turismului, Gheorghe Nastasia.

Absenþa celor doi reprezentanti ai acestui minister a atras criticile social-democratei Aura Vasile, care a subliniat ca solicitarea pentru prezentarea la audieri a fost nominala si nu se pune problema inlocuirii Mihaelei Dinca. „Faptul ca doamna Dincã este in concediu de odihna este foarte curios, pentru ca imi aduc aminte ca premierul a spus ca nu pleaca nimeni in concediu, pentru ca suntem intr-o perioada de restriste. Imi exprim nedumerirea ca, intr-o bucatica de timp atat de importanta, doamna este in concediu”, a remarcat deputatul PSD.
Aura Vasile a criticat si faptul ca, in schema organizatorica a ministerului, apar doua Directii distincte, una juridica si de resurse umane si o alta Directie, economica si de achizitii publice, subliniind ca in Monitorul Oficial nu a aparut o corectura a acestei structuri care sa explice faptul ca Mihaela Dinca a cumulat cele doua functii. Deputatul PSD a declarat ca trebuie audiate persoanele cu responsabilitati in contractele semnate de MT si a criticat faptul ca forul de ancheta nu a primit inca statul de functii al ministerului, sarcinile pentru fiecare post in parte, iar documentele publicate in Monitorul Oficial nu sunt lamuritoare. De asemenea, deputatul Aura Vasile a declarat, la inceputul sedintei comisiei, ca Ministerul Turismului incearca ducerea in derizoriu a Comisiei prin comunicate neadevarate, adaugand ca documentele MT nu au fost transmise forului si ca site-ul institutiei este „numai praf în ochi”, iar ceea ce Ministerul Turismului le-a pus la dispoziþie „este o varza”
La randul sau, deputatul PSD Nicoale Banicioiu, a remarcat faptul ca secretarul general Gheorghe Nastasia „era la birou ieri” ( miercuri, n.a.). El le-a imputat reprezentanþilor MT prezenti la sedinta ca nu au informat de miercuri in privinta absentei celor doi angajati chemati la audieri. „Probabil ca posta militara nu a functionat”, i-a ironizat deputatul PSD.

Deputatii au convenit sa revina cu o invitatie la audieri pentru cei doi reprezentanti ai MT pentru ziua de marti, 18 august.
Este clar, totul seamana cu ce se intampla si prin salile de tribunale, cand vezi cum unele procese se tot amana, pe chestii puerile, pana in panzele albe, adica pana ce fapta se prescrie sau intervin minuni legislative ori oarece schimbari care sa-i faca scapati pe cei vinovati, dar puternici in buzunare.

Presedintele forului, Ludovic Orban, a amintit reprezentanþilor MT prezenti la sedinta ca, potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, persoanele citat sunt obligate sa se prezinte in fata Comisiei. „Nu este o chestiune facultativa”.
Liberalul le-a solicitat ca, „pentru a nu se considera ca absenta celor doi reprezinta o sustragere de la efectuarea unei anchete parlamentare”, sa puna la dispozitie pana marti planificarea concediilor, cererile de concediu si cine le-a aprobat.
„La aceste audieri se prezinta cine este citat, nu cine vrea” a sustinut Orban, solicitand persoanelor din MT care nu au fost invitate sa paraseasca sala.
Ludovic Orban a mai semnalat si alte nereguli care ar putea fi interpretatesi din unghi penal, ca fals si uz de fals. El a declarat la inceputul sedintei ca pe pagina de internet a ministerului au fost publicate documente si contracte de achizitie incomplete, pe 11 sau 12 august, in dreptul carora a fost trecuta o data de postare din luna mai sau iunie.
Ce naiba, cei de la Turism sunt chiar atat de limitati incat sa nu-si poata acoperi neregulile? Atunci chiar ca nu merita sa mai stea prin acele birouri cu perdele noi.

Dintre cei patru angajati ai MT citati pentru audierile de ieri s-au prezentat la Comisie doar secretarul de stat Sorin Munteanu si directorul Directiei generale economice si administrative, Alina Dinca.
Asteptam incercarea urmatorului dribling!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.