A inceput sezonul neoficial de schi

A inceput sezonul neoficial de schi

0 336

Zapezile cazute pe inaltimile muntilor da posibilitatea microbistilor de alunecari „pe doua lemne” sa-si incepa activitatea, chiar daca, oficial, partiile de pe langa statiunile de iarna se vor deschide mult mai tarziu, daca Mos Nicolae aduce zapada.
Bucegii, cei mai „calcati munti si datorita instalatiilor pe cablu, cele care usureaza si ascensiunea, si buzunarul, au primit destula zapada de la sf. Ilie cat sa permita schiatul, insa numai pana la 1.800 metri, mai la vale existand doar atata cat de-o bataie cu bulgari.
Cele doua inaltimi din Bucegi pe care stratul de zapada a ajuns sa fie de 1 – 1,5 metri sunt Omul si Babele.
Daca pe langa Babe – saracele, tot sunt bune si femeile la ceva, chiar la varste inaintate – se poate schia in voie si liniste, fara a fi expus vreuni pericol, acest lucru fiind confirmat de Salvamont, varful Omul (si zona) sunt nerecomandate pentru practicarea sporturilor de iarna – de, barbatul se da mai rotund.
Salvamontul avertizeaza pe doritorii de practicat schiul ca zapada din zona Omul nu este propice pentru asa ceva, chiar daca stratul de zapada este destul de gros. Insa acest strat, avand in vedere si configuratia terenului, poate pune in pericol integritatea fizica si chiar viata celor ce se avanta pe aceasta zapada proaspata care, aici8, este foarte alunecoasa de sub schiuri, ceea ce poate duce – cei care s-au dat macar de cateva ori pe o partie stiu asta – la alunecari necontrolate si la accidente, ba chiar la caderi in prapastii.
Este adevarat ca tentatiile sunt mari, dar tot asa de mare trebuie sa fie si prevederea, care se zice ca este mama intelepciunii.
In rest, doritorilor de inaltimi feeric impodobite, drum bun si excursie placuta. Am avut ocazia sa urc pana pe Bucegi si va asigur ca privelistea este minunata, mai ales daca prindeti si vreme insorita.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.