Gun-uri si sloganuri

Gun-uri si sloganuri

0 141

Campania electorala a pus la incercare ingeniozitatea strategilor, a caror misiune este sa prezinte candidatii in luminile cele mai favorabile. Pe langa puzderia de afise banale, din care aspirantul la o functie publica zambeste stingher, uneori imbecil, deasupra unor sloganuri fara sare si piper, piata este alimentata si de mesaje cel putin interesante. Semn ca staful de campanie chiar isi merita banii, fie doar pentru ca a intuit foamea mediatica a electoratului pentru cuvinte si imagini de impact. Ca ele nu fac decat sa acopere abil subtirimea programelor cu care candidatii se prezinta la intalnirea cu electoratul este o discutie nelalocul ei in contextul in care electorul este dependent doar de fatada infruntarii politice.
Probabil ca cel mai indraznet afis apartine PSD Arad. Care si-a fotografiat echipa intrata in cursa pentru alegerile locale in ipostaza in care Leonardo da Vinci ii surprindea pe Isus si pe apostoli acum mai bine de cinci secole. Pesedistii luand cina cea de taina intr-un studio foto este de departe instantaneul care le surclaseaza clar pe toate celelalte. Scenografii momentului au avut grija sa-l excluda pe Iuda din imagine; o masura de precautie salutara, dar si o sugestie fina si nedorita adresata alegatorului. Care, dupa ce a savurat calitatea estetica a mesajului, poata sa-i vanza la urne pe pesedistii din Arad, chiar si fara sa incaseze treizeci de arginti din partea adversarilor politici.
La capitolul indrazneala si sugestie lubrica trebuie pomenit si afisul unei peremiste care isi propune nurii electorali pentru sefia COJ Bacau. „Incearca si cu o femeie!” este indemnul unei oarecare Codruta. Care, daca nu si-a pus in minte sa converteasca la heterosexualitate comunitatea gay din Bacau, a reusit sa atraga atentia masculului votant.
Ar mai fi colajul de fotografii de barbati nuzi din afisul unui candidat de Bucuresti, prin care pretinde ca spune adevarul gol-golut despre sectorul pentru care candideaza.
La Brasov, mesajelor electorale a doua dintre partidele inscrise in competitie le lipsesc cu siguranta cate-un cuvant, pe ici pe colo. Sloganul PD-L este „Facem ce trebuie!”. Formula de oameni constienti, responsabili, siguri pe ceea ce fac. Nu stiu cat a durat pana au ajuns la forma asta, dar sloganul pare desprins dintr-o formulare mai lunga. La cat de prosperi par a fi candidatii democrat-liberali la Brasov, mesajul initial va aparea dupa alegeri, daca nu in afise cu siguranta in conturi. E clar ca oamenii actioneaza la indemnul „Facem ce ne trebuie!” Iar daca sunt oarece dubii in legatura cu oportunitatea unora din faptele lor, totul se poate masca prin corectia discreta „Ne facem ca trebuie!”.
Pesedistii brasoveni au optat pentru sloganul cald si uman pana-n rarunchi „Mai intai, viata oamenilor”. Si astuia ii lipseste prima parte. Un montaj mai amplu, care-l include pe haiducul urban conu’ Nita, agitand un slogun de calibru mare, care atine calea trecatorilor si le suiera pe sub mustacioara „Banii sau viata!”. Moment cum nu se poate mai nimerit pentru interventia blajinului Otilian, care stabileste impaciuitor prioritatile: „Mai intai, viata oamenilor”.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.