Și ce se întampla dacă Ungaria primea Transilvania „cadou” de la Stalin?...

Și ce se întampla dacă Ungaria primea Transilvania „cadou” de la Stalin? România cea Mare ar fi rămas tot între granițele eminesciene, De la Nistru / pân la Tisa…

0 2325
Exista o intreaga scoala istorica maghiară in care este deplansă ramanerea Transilvaniei in componenta Romaniei dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Afirmatia cheie seamana cu aceea referitoare la evenimentele de dupa Primul Razboi Mondial: Romania ar fi primit Transilvania cadou(!!) de la Marile Puteri. Un cadou nemeritat, o nedreptate facuta maghiarilor de pretutindeni, chiar daca ungurii constituiau sub 25% din populatia Ardealului, chiar daca  uriase depozite de documente istorice si dovezi arheologice confirma un adevar elementar – continuitatea elementului geto-dacic si apoi roman in Transilvania, care este unul dintre nucleele principale ale constituirii poporului roman , a limbii si identitatii romane!.
Istoricii care au studiat documentele din arhivele de la Moscova si Londra stiu prea bine ca problema granitelor din sud-estul Europei a beneficiat de o mare atentie din partea multor experti. Stalin nu a facut niciun cadou nimanui, fiecare decizie a Moskovei a fost atent cantarita. Sub semnul intrebarii ,,si daca totusi…” ne permitem un mic scenariu de istorie contrafactuală.
Sa presupunem ca Stalin ar fi facut Transilvania cadou Ungariei. Probabil multi romani s-ar fi refugiat de frica
autoritatilor maghiare si mai multi ar fi fost expulzati de guvernul de la Budapesta asa cum au fost expulzati sute de mii de etnici germani dupa incheierea razboiului. Cel mai probabil ar fi urmat reluarea pe scara larga si aplicarea unor politici crancene de deznationalizare si asimilare etnica – poate nu la intensitatea celor din secolul al XIX-lea, insa astfel de politici nimeni nu poate spune ca nu ar fi fost prezente în fostul „lagăr socialist”.
La un nivel mai mare, Transilvania nu ar fi putut sa fie – ca in 1867! – facuta din nou cadou Ungariei, fara dezmembrarea intregii Romanii…Acest gest necugetat ar fi transformat iar Balcanii intr-un nou Butoi de pulbere al Europei! Sa nu uitam ca romanii constituiau si atunci cel mai mare si numeros popor al Europei Centrale si de Sud-Est iar Forta Vechiului Regat a fost dovedita din plin  in secolul al XIX-lea, contribuind decisiv la instaurarea secolului natiunilor, incheiat cu Romania Mare. Și încă un amănunt ce nu trebuie uitat de români. În Carpati noștri au luptat mult timp după ocuparea țării de ruși, cele mai active si mai puternice grupe de partizani din Europa.
Strategii lui Stalin, imbolditi de cohortele de comunisti iudeo-maghiari  ar fi trebuit sa propuna un plan completde dezmembrare ,cu atat mai aberant: refacerea Moldovei medievale de la Carpati la Nistru ca stat satelit, parte a Uniunii Sovietice si inventarea unei Valahii lipsita de Dobrogea.
Oricat de aberant  parea un astfel de plan,mai mult ca probabil nu ar fi putut fi dus la indeplinire nici chiar de cei peste un milion de soldati ai Armatei Rosii,stationati la un moment dat in Romania. Nefiind singuri in Europa, o astfel de evolutie ar fi pus in miscare forte nationale mult mai mari decat diviziile sovietice.
Probabil ca Biserica Greco-Catolica nu doar ca ar fi supravietuit in Transilvania,dar impreuna cu credinciosii si Biserica Ortodoxa,mult mai puternica,  si-ar fi amplificat misiunea traditionala de descatusare si separare de asupritorul maghiar,impunand apararea,dezvoltarea si promovarea identitatii romanesti. Atunci proiectul uneinoi limbi si identitati moldovenesti de la Carpati la Nistru ar fi fost o iluzie politica nu doar ridicola,dar mai mare si mult mai greu de pus in miscare. Au rezistat ei , moldovenii la aproape 200 de ani de dominatie pravoslavnica – si, precum nu ne-am „ungurit”, nici nu ne-am „rusnăcit”… 
In mod sigur evolutiile occidentale catre drepturile omului ar fi fost cam aceleasi, iar imperiul sovietic si URSS ar fi suferit aceeasi soarta, poate chiar mai devreme….cu noi in coasta! Sa ținem cont si de evolutia resurecției Nationalismului romanesc care ar fi capatat o alta dimensiune internationala si o alta detenta a renasterii identitare. Astfel  potențat de valmașagul injustitiei grosolane si evidente, Romanismul ar fi acumulat o teribila energie explosiva. Pe acest fond de evident abuz si nedreptate, rezultatul uriasei ridicari nationale de aproape 30 milioane de romani ar fi maturat orice impotrivire pana la urma. Singura solutie ce ar mai fi rămas marilor puteri de după război ar fi fost o reunificare mai convingatoare a romanilor, dupa disparitia imperiului sovietic si retragerea rusilor, in teritoriul lor istoric, dincolo de Nistru!

Prof. Deak Andrei
 (dupa o idee de la George Damian)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.