92 de proiecte de investitii = 11 miliarde euro

92 de proiecte de investitii = 11 miliarde euro

0 77

92 de proiecte de investitii = 11 miliarde euro
Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) acorda asistenta tehnica in prezent si monitorizeaza 92 proiecte de investitii straine, in curs de implementare in Romania, in valoare totala cumulata de 11 miliarde euro, a declarat joi vicepresedintele ARIS, Monica Barbuletiu.
Aceste investitii vor conduce la crearea a 37.000 de noi locuri de munca, a precizat reprezentanta ARIS, la lansarea Raportului Mondial al Investitiilor 2008, elaborat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).
Ea a mentionat ca agentia incearca sa orienteze investitorii straini spre sectoare cu valoare adaugata mare si tehnologie de varf si a mentionat in acest sens proiectul de investitie Renault de la Titu – de 450 milioane euro, precum si investitiile Nokia, Ericsson si Microsoft.
Oficialul ARIS a apreciat ca Romania va mentine si in 2009 trendul crescator al investitiilor straine directe (ISD) si a aratat ca domeniile de interes sunt industria auto si de componente auto, industria prelucratoare, bioenergia si sectoarele IT si de cerecetare-dezvoltare.
In primele sapte luni din 2008, volumul ISD a fost de 5,7 miliarde euro, in urcare cu 30 la suta fata de perioada similara din 2007.
Barbuletiu a apreciat ca pe intregul an, volumul ISD va depasi cu mult opt miliarde euro, nivelul pe care ARIS il “spera, cu retinere”, la inceputul anului.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat, miercuri, ca investitiile totale in economia romaneasca se vor cifra la 47,7 miliarde de euro in 2008 si vor depasi 50 miliarde euro in 2009. Potrivit acestuia, in 2008 investitiile se vor majora cu 10 miliarde de euro fata de 2007. Din valoarea totala de 47,7 miliarde de euro investite in economia romaneasca in acest an, 10 miliarde de euro reprezinta investitii publice (de la buget), 10 miliarde de euro – investitiile straine si 27,7 miliarde de euro – investitiile realizate de sectorul privat.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.