5,8 milioane de români pot alege să se transfere în sistemul public...

5,8 milioane de români pot alege să se transfere în sistemul public de pensii

0 174

Toate opțiunile sunt libere. Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii vor putea face o cerere de încetare a plăților contribuțiilor la acest sistem către administratorii fondurilor, solicitare care își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă, se arată într-un proiect scos în dezbatere publică de ASF.
Fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a scos în dezbatere publică un proiect de normă care modifică regulile de aderare și evidență a participanților la acest sistem, pentru a pune în aplicare prevederile așa numitei Ordonanțe pe lăcomie, respectiv OUG 114/2018 care suprataxează mediul de afaceri.

Întrucât prevederile art. 81 pct. 3 și 4 din OUG nr. 114/2018 au intrat în vigoare începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, respectiv de la data de 29.12.2018, dispozițiile normei trebuie aplicate cu celeritate de către administratorii de fonduri de pensii administrate private, respectiv de către C.N.P.P., în calitate de instituție de evidență.”, se arată în Nota de prezentare a proiectului ASF.

În sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II de pensii), activitatea de aderare și evidență a participanților se desfășoară prin intermediul administratorilor și prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în calitate de instituție de evidență.

Principalele modificări propuse:
Prin proiectul de act normativ se modifică și completează Norma nr. 1/2015, în principal cu prevederi referitoare la:

  • – Modalitatea prin care un participant solicită încetarea plății contribuției la un fond de pensii administrat privat;
  • – Etapele procesului de transmitere a informațiilor, prin intermediul rapoartelor prevăzute de actul normativ, în relația dintre administrator, instituția de evidență și A.S.F., referitoare la modificarea datelor participantului în Registrul participanților deținut de către C.N.P.P.;
  • – Introducerea unui articol distinct prin care se precizează faptul că, în conformitate cu prevederile OUG nr. 114/2018, contul participantului rămâne activ și după încetarea plății contribuției la fond;
  • – Introducerea unei anexe noi referitoare la Cererea-cadru privind încetarea plății contribuției la un fond de pensii administrat privat.
  • – Introducerea unui articol distinct prin care se specifică data de la care își produce efecte cererea de încetare a plății contribuțiilor.

Practic, participanții vor putea face cererile către administratorii fondurilor de pensii, care la rândul lor vor transmite datele către Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

„Cererea de încetare a plății contribuțiilor la fondul de pensii administrat privat depusă de către un participant în baza art. 32 alin. (6) din Lege produce efecte începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă.”, se arată în proiectul de normă.

Propunerile și observațiile pe marginea proiectului de normă pot fi comunicate la adresa reglementare.pensii@asfromania.ro, până în data de 18 februarie 2019.

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 de luni a fost de 2,1819% în luna ianuarie 2019, după ce în decembrie atinsese nivelul de 2,7204%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.