200 mil euro pentru Programul Prima Casa

200 mil euro pentru Programul Prima Casa

0 103
 
Programul guvernamental "Prima Casa" va continua si in 2013, plafonul de garantii urmand sa fie suplimentat cu suma de 200 de milioane de euro, potrivit unui proiect publicat pe site-ul Finantelor. Potrivit notei de fundamentare, intrucat unii finantatori care, in cursul derularii programului si-au exprimat optiunea privind impartirea riscului de credit si a pierderilor cu statul, prin Ministerul Finantelor Publice, in calitate de garant, si-au epuizat plafonul reutilizat si sunt pe cale sa epuizeze cota din plafonul suplimentar de 200 milioane euro, stabilit in anul 2012, se propune asigurarea continuarii programului Prima casa si in anul 2013. Se propune reglementarea unui set de masuri menite sa asigure derularea programului fara sincope, creandu-se premisele utilizarii integrale a plafonului alocat pe anul 2012 si stabilirea unui plafon suplimentar pentru anul viitor.
  • Din cei 16 participanti la etapa a 4-a a programului, un numar de 9 finantatori (respectiv BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania, OTP, Unicredit, Raiffeisen, Credit Agricole, Leumi Bank) au solicitat alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 milioane euro, conform legislatiei actuale acestea pot fi consumate numai pana la 31.12.2012.
  • Pentru a se asigura continuarea programului Prima casa in conditii optime si in prima parte a anului 2013, fara a se crea panica in randul beneficiarilor care doresc achizitionarea unei locuinte si care nu pot finaliza acest proces pana la finele anului 2012, propunem ca in anul 2013 sa se poata emite garantii cu incadrarea in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2012. Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2012 se va publica pe site-ul FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice pana la data de 15 ianuarie 2013.
  • Pentru efectuarea alocarilor si realocarilor din plafonul alocat pentru anul 2012 intre finantatorii care au incheiat protocoale cu FNGCIMM, in limita diferentei nealocate in conditiile alin.(10) pana la data de 31 decembrie 2012, prevederile alin.(7)-(11) ale articolului 3 din anexa nr.1 la Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casa, se aplica in mod corespunzator.
  • Finantatorii care au beneficiat de alocari din plafonul aferent anului 2012 in conditiile alin. (10) al articolului 3 din anexa nr.1 la Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casa, vor fi autorizati sa utilizeze integral diferentele din sumele alocate si neangajate pana la data de 31 decembrie 2012, in cursul anului 2013.
  • Pentru anul 2013, se propune alocarea unui plafon suplimentar al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 200 milioane euro, care sa permita continuarea programului pana la cel putin mijlocul anului 2013, in conditiile actuale.
  • Prin aprobarea reglementarilor in forma propusa, finantatorii vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat dupa ce au epuizat plafoanele anterioare, evitandu-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditarii persoanelor fizice care au intreprins demersuri si au efectuat cheltuieli pentru a intra in program, respectiv au semnat antecontracte de vanzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vanzarecumparare.
  • Pentru o administrare eficienta a resurselor limitate puse la dispozitie, alocarile se vor efectua continuu in favoarea finantatorilor. FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a plafonului alocat si sa efectueze realocari intre finantatori in functie de gradul de utilizare a sumelor alocate si de ponderea garantiilor acordate de finantator in totalul garantiilor acordate.
  • Pentru asigurarea continuitatii in activitatea de acordare a garantiilor individuale in limita plafoanelor de garantare care vor fi alocate din plafonul aferent anului 2013, se propune ca relatiile dintre finantatori si FNGCIMM, in calitate de mandatar al statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, sa se deruleze in baza protocolalelor semnate in etapa anterioara a programului Prima casa, urmand ca acestea sa fie modificate prin acte aditionale
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.