20 luni pana la finalizarea lucrarilor la Aeroportul Ghimbav

20 luni pana la finalizarea lucrarilor la Aeroportul Ghimbav

0 49

Marti 15 aprilie 2008 se vor inaugura lucrarile la Aeroportul Brasov Ghimbav ce va deservi intreaga Regiune de Dezvoltare Centru. Aeroportul International din Brasov se afla deja pe harta de transport a Europei.
Secretarul de stat in cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a anuntat ca Aeroportul International Brasov – Ghimbav a fost introdus deja in reteaua aeriana europeana, asta cu toate ca pana acum nu a inceput constructia efectiva.
Asta inseamna ca pentru realizarea acestui proiect ar putea fi atrase acum si fonduri europene. S-a trecut cu rabdare peste uriasa birocratie, peste multele piedici politice, chiar si sabotari de tot felul.
Daca fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea a sustinut proiectul, cel putin declarativ, mai recentul ministru Berceanu a blocat proiectul si evident concurenta ce ar fi adus-o Brasovul, aeroporturilor de la Craiova, Tg. Mures, Cluj, Sibiu chiar si Bucuresti.
A fost nevoie de o remaniere a guvernului pentru ca proiectul brasovean sa mai aiba sperante. Ajuns la sefia ministerului transporturilor, liberalul Ludovic Orban a ajutat judetul sa parcurga rapid procedurile necesare. Aeroportul va fi realizat cu o capacitate de un milion de pasageri anual, tinta pe care ar putea-o atinge in urmatorii 8-9 ani de existenta. In primii doi ani, aeroportul ar putea lucra in pierdere, primul an de profit fiind al treilea, potrivit planului de afaceri al companiei canadiene Intelcan, atunci cand se va ajunge la un trafic de 400.000 de pasageri anual.
De asemenea, aeroportul va fi construit in asa fel incat sa suporte o dezvoltare modulara pana la o capacitate de doua milioane de pasageri anual, in timp ce capacitatea de cargo ar putea fi dezvoltata de la 60.000 de tone anual la 200.000 de tone pe an. In primul an, aeroportul va avea, potrivit planului de afaceri, 220.000 de pasageri.
Pista de aterizare va avea 2.600 de metri, aici putand ateriza avioane de tipul Boieng 767 sau Airbus 330, avioane cu o capacitate de 275-300 de pasageri.
Acum proiectul prinde cu adevarat viata. Avizele exista, procedurile s-au incheiat, finantarea este asigurata 150%.
Aeroportul de la Ghimbav va crea regiunii un nou statut. Viitorul Aeroport International de la Brasov se afla deja pe harta de transport a Europei desi inca nu s-a inceput constructia. Dupa prognoze va beneficia de un start bun. La finele celor 20 de luni – perioada de estimare a finalizarii constructiei, numarul pasagerilor pe cursele internationale din Europa se estimeaza ca va creste cu o medie de 5% pe an, reprezentand un plus de 150 de milioane de persoane.
Printre cele mai dinamice piete va figura si Romania, cu un avans anual de 7,3%, potrivit Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA).

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.