15 martie – Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor

15 martie – Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor

0 75

Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor reprezinta celebrarea si promovarea acestor drepturi, garantate prin lege. Pentru prima data ziua de 15 martie a fost marcata in 1983. De atunci au loc in fiecare an manifestari care aduc in constiinta publica importanta cunoasterii si protejarii drepturilor noastre in calitate de consumatori.
Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori (Consumers International) propune anual o tema a evenimentului. Anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, tema zilei este Generatia alimentatiei nesanatoase, cu referire la problemele generate de o alimentatie nepotrivita, la obezitatea copiilor si la publicitatea alimentatiei nesanatoase. Concomitent, Comisia Europeana marcheaza evenimentul prin manifestari care au loc in aceasta perioada, sub sloganul „Cunoaste-ti drepturile! Foloseste-ti drepturile!”
Pe langa actiunile obisnuite pentru aceasta data, s-a organizat prima editie a concursului european „Cea mai buna campanie destinata consumatorilor”, competitie ce are ca scop cresterea importantei recunoasterii la nivel national si european a drepturilor consumatorilor si imbunatatirea Pietei Unice prin informarea si educarea cumparatorilor.
In tara noastra, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor dedica actiunile din perioada 10 – 15 martie promovarii si recunoasterii drepturilor cumparatorilor de bunuri si servicii, incheind campania nationala „E dreptul tau sa stii ce cumperi!”, campanie ale carei principii raman, insa, valabile pe mai departe, pentru orice act de comert. In acest sens, inspectorii ANPC vor organiza intalniri cu micii consumatori, puncte de informare in marile centre comerciale din intreaga tara, sondaje de opinie si dezbateri publice impreuna cu organizatiile neguvernamentale de protectia consumatorilor.
Importanta zilei de 15 martie va fi reliefata prin alegerea acestei date pentru faza judeteana a concursului pe teme de protectia consumatorilor „Alege! Este dreptul tau”, in urma careia vor fi desemnati elevii finalisti pentru etapa nationala care se va desfasura pe litoral. Acest concurs este organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.