15 august – zi magica pentru adunarea plantelor de leac

15 august – zi magica pentru adunarea plantelor de leac

0 241
Data de 15 august este extrem de importanta in calendarul crestinilor de pretutindeni. Aceasta este una dintre putinele sarbatori comune in majoritatea confesiunilor de tip crestin, astfel ca atat ortodocsii cat si catolicii celebreaza Adormirea Maici Domnului in aceeasi zi.
Denumita in popor Sfanta Marie Mare, sarbatoarea aminteste de momentul in care Fecioara Maria 'adoarme' pentru totdeauna, trupul si sufletul sau fiind luate la ceruri de insusi Iisus Hristos. De Sfanta Marie Mare au loc cele mai lungi pelerinaje ale anului la manastirile ce poarta hramul Sfintei Fecioare. In traditia populara s-au mostenit o multime de obiceiuri si datini care, in unele parti ale tarii, inca mai sunt respectate.
– In partile Moldovei, Sfanta Marie Mare (15 august) era considerata 'a mortilor', fiind pomeniti toti care au numele pornind de la cel al Fecioarei si doar la Sfanta Marie Mica (8 septembrie) erau serbati cei vii cu acest nume.
– Sarbatoarea Sfintei Marii este considerata un hotar: acum se aduna ultimele plante de leac.
– Este un moment important al calendarului viticol, ziua in care se tocmesc pandarii pentru vii si in care se 'leaga' ciocul pasarilor pentru a nu prada strugurii.
– Barbatul este obligat sa poarte caciula.
– Intre Sfintele Marii se seamana graul.
– Se culeg flori si se pun la icoana Fecioarei, acestea fiind considerate bune de leac.
– Daca infloresc trandafirii de Sfanta Maria, toamna va fi lunga.
Chiar daca pare paradoxal sa fii fericit in ziua in care se considera ca Maica Domnului a murit, biserica crestina are o explicatie pentru acest fapt.
'Este prilej de mare bucurie si sarbatoare, acest praznic fiind cunoscut si sub numele de Pastele din mijlocul verii. Sunt multe zone in tara in care cu prilejul acestei sarbatori se canta Prohodul, ca in Vinerea Mare.
Este cea mai importanta sarbatoare inchinata Maicii Domnului si daca se cheama sarbatoare inseamna ca este prilej de mare bucurie spirituala', spune Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.