??-? ????? ?̦? ???????: ? ??????????? ?̂? ??????? ?????? ?̦? ??????????? ????̂?????

??-? ????? ?̦? ???????: ? ??????????? ?̂? ??????? ?????? ?̦? ??????????? ????̂?????

1 151

O carte care a marcat anul 2023 în publicistica românească. Mai pe scurt BESTSELLER GAUDEAMUS 2023! Despre carte nimeni nu poate vorbi mai bine ca însuși autorul.
Explicația că latinofonii – proto-românii – se retrăgeau în munți vreme de secole în timpul «invaziilor» este de o absurditate atât de mare, încât e uluitor că a putut fi acceptată de-atâta timp. Pentru ca o populație compactă să trăiască secole în munți, ar trebui să avem așezări atestate arheologic, fortărețe și drumuri.
Carpații nu pot fi străbătuți de-a lungul crestelor altfel zis, nici astăzi, cu excepția unor alpiniști puși pe record, nu s-ar putea merge de la sud la nord, de-a lungul piscurilor, din trecătoarea Brașovului spre Bucovina.
O populație sărăcită, fugită în munți vreme de secole, și-ar pierde rapid unitatea lingvistică și am avea azi nații romanice distincte între Făgăraș și Maramureș.
Apoi, îngustele văi ale Carpaților nu prezintă, arheologic, absolut deloc urmele unei ocupări vechi din partea unei populații masive. La fel cum toponimia și hidronimia munților Carpați nu sunt romanice, ci majoritar slave.
Misterioasa populație a strămoșilor noștri care de-a lungul «mileniului de tăcere» (271–1241) e presupusă a fi trăit în munți, în vreme ce câmpia a fost ocupată secole la rând de goți, slavi și cumani, nu a lăsat nici o urmă!“

Se terminase tirajul, de-aia nu se găsea în unele librării… Acum s-a umplut la loc.
Un nou tiraj, la nici o lună de la apariție: ??-? ????? ?̦? ???????: ? ??????????? ?̂? ??????? ?????? ?̦? ??????????? ????̂????? de ??? ?????
„Lingvistica română rămâne și astăzi ancorată în mitologia naționalistă și nu și‑a creat încă instrumentele proprii necesare pentru o autoanaliză.
O eroare majoră a bântuit până acum în România, în lingvistică, istoriografie și orice tip de abordare interdisciplinară care în ultimele două secole ar fi putut servi drept fundament pentru studii istorice importante, dar în realitate a produs doar ideologii naționaliste:
mai întâi eroarea de a crede că arheologia ar putea aduce dovezi sau confirmări acolo unde numai lingvistica poate funcționa, la care se adaugă convingerea – răspândită nu doar în percepția populară, ci și în studiile universitare – că arheologia ne‑ar putea spune ce limbi vorbeau sau ce identitate etnică aveau anumite populații din trecut.
În realitate, doar lingvistica comparativă poate arunca o lumină limpezitoare în încâlcitul peisaj al Balcanilor, domeniul care ne interesează aici.“

Dan Alexe?
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.