Autostrada Comarnic-Brașov abandonata în 2005 în urma lăcomiei băsiștilor!

Autostrada Comarnic-Brașov abandonata în 2005 în urma lăcomiei băsiștilor!

”Francezii și-au luat partea și ne-au tras țeapă cu Autostrada Comarnic-Brașov”

Afirmația vine de la un fost apropiat al lui Traian Băsescu, politologul Gelu Vișan, care dă informații de culise despre felul în care francezii au făcut afaceri în România.
Gelu Vișan, fost apropiat al lui Băsescu, susține, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, că era în Sala Parlamentului la ședința Consiliului Național de Coordonare al Partidului Democrat (PD), când l-a auzit pe fostul șef de stat (Trăian Băsescu n.r.) spunând că „a venit să își ia tainul”.
”Afirmația a mai fost făcută în timpul campaniei electorale pentru prezidențialele din România, când premierul francez Pierre Raffarin a venit în țara noastră împreună cu o delegație de membri ai guvernului său și oameni de afaceri pentru a semna cu Guvernul Năstase mai multe contracte controversate, printre care construirea tronsonului Comarnic-Predeal din autostrada București Brașov cu firma Vinci și contractul de privatizare a societății Distrigaz Sud cu Gas de France. Traian Băsescu a declarat la acel moment că vizita premierului francez l-a ajutat în campanie pe Adrian Năstase și l-a acuzat pe Jean Pierre Raffarin că „a venit să-și ia tainul”, a scris Vișan.

Autostradă, poză simbol

Politologul spune că este vorba despre trafic de influență ”pe față” și că Autostrada Comarnic Brașov nu s-a făcut cu firma franceză Vinci pentru că „nu s-au înțeles cu Berceanu pe șpăgi”, a căror valoarea solicitărilor erau de-a dreptul fabuloase. Și anume, vorbim despre sume de ordinal milioanelor de euro – ”vreo 27 de milioane de euro kilometrul de autostradă, s-au încurcat la încă vreo 4 milioane pe kilometru pe care le-a cerut Berceanu personal”. A fost surse care au declarat că Berceanu ar fi solicitat, doar partea lui 40 milioane de euro, altfel nu va mișca nici macar o hârtie. Pănă la urma francezii de la Vinci au renunțat fiind imposibil de acoperit pretențiile ministruluii Breceanu și camarilei băsiste.
În urma scandalului, Berceanu a fost obligat să se retragă din guvern, după care, împreună cu Blaga și ceilalți, au rupt PD-L-ul, l-au vărsat în PNL. Mai mult, potrivit sursei citate, aceștia au făcut tot ce au putut să-și bage foștii colegi în pușcărie, în frunte cu Udrea, pe care Berceanu o considera responsabilă de mazilirea sa.
Miniștrii care au urmat lui Berceanu, Dobre si Boagiu, s-au menținut pe linia predecesorului lor alungănd francezii, blocănd cam toate proiectele demarate până la finalulu anului 2004.
Vișan spune că din acest motiv președintele francez Nicolas Sarkozy și cancelarul german Angela Merkel au ieșit în conferința de presă și au acuzat România de corupție.
”Una peste alta, francezii și-au luat partea și ne-au tras țeapă cu Autostrada Comarnic-Brașov, pentru că e ordin ca fostul Regat să nu fie legat de Ardeal” mai scrie Vișan.

G. Arsene
https://ro.sputnik.md

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.