Ziua Vanatorilor de Munte

Ziua Vanatorilor de Munte

0 67

Astazi se sarbatoreste, la Brasov, dar si in tara, in localitatile care gazduiesc unitati ale acestei arme de elita, ziua Vanatorilor de Munte.
Dupa cum preciza domnul colonel Gheorghe Vatamanu-Coanta, comandantul Brigazii a II-a Vanatori de Munte “Sarmisegetuza”, aceasta arma este socotita de elita datorita mediului in care isi desfasoara activitatea, iarna ca si vara, infruntand greutatile pe care le are de infruntat un alpinist, pe deasupra trebuind sa duca peste creste si prin vaioage si tehnica militara specifica.
Toate acestea cer numai oameni de elita in randurile acestei arme, cei slab pregatiti fizic si psihic neputand purta uniforma specifica.
In legatura cu uniforma si ca o curiozitate sunt de amintit ciorapii albi rasuciti peste bocanci, care nu sunt pusi asa, de frumusete, ci pentru ca viperele, atrase de culoare, sa muste din bocanc, fara a patrunde pana la om.
Aceasta arma a fost infiintata in anul 1916, la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, o scoala de schiori fiind transformata in scoala pentru cadrele acestei arme, dupa model franco-tirolez.
In cel de al Doilea Razboi Mondial vanatorii de munte au luat parte la lupte atat pe frontul rasaritean, cat si pe cel impotriva Germaniei naziste, pana in muntii Tatra, acoperindu-se cu fapte de vitejie.
La Brasov, primul regiment al acestei arme a luat fiinta in 1923, pentru a fi desfiintat in 1961 si reinfiintat in 1964, dupa ce Gheorghiu-Dej a mai temperat “fratia” cu Uniunea Sovietica.
Cu ocazia evenimentelor din decembrie 1989 vanatorii brasoveni au suferit pierderea a zece oameni si ranirea altor cateva zeci.
Este de remarcat contributia brigazii “Sarmisegetuza” la procesul de aderare si integrare in structurile NATO.
Actualmente, inafara activitatilor pe plan intern, brigada mai are trupe dizlocate in Afganistan, in zona Kabul.
Astazi, cu prilejul zilei aniversare, se vor dezveli o placa comemorativa si o troita in fata cazarmii de la Patria, dupa care, in Piata Tricolorului (Primarie) va fi decorat drapelul de lupta al unitatii.
Intre Primarie si Teatrul Dramatic este expusa tehnica de lupta a vanatorilor de munte, mai ales ultimele realizari in domeniu, iar la Casa Armatei se va tine un simpozion legat de acest eveniment.
Nu putem ura, cu aceasta ocazie, decat succese in activitate, dar cat mai putine actiuni reale.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.