Ziua Sfantului Simeon Stalpnicul

Ziua Sfantului Simeon Stalpnicul

0 243

Prima zi a lunii septembrie nu este doar inceputul unui nou an bisericesc, ci si ziua in care crestinii ortodocsi il pomenesc pe Simeon Stalpnicul (cel batran), care s-a nascut intr-un sat ce se chema Sisa, in Asia Mica, intre Siria si Cilicia, in zilele imparatiei lui Leon cel Mare, si a lui Martirie, patriarhul Antiohiei (catre 457). Acesta, calugarindu-se, si suindu-se intr-un stalp, si suferind intr-acel stalp patruzeci si sapte de ani, si facandu-se de multe minuni facator, a adormit in pace. Acest sfant este altul decat Sf. Simeon Stalpnicul de la Muntele Minunat ?praznuit pe 24 Mai si decat Sf. Simeon Stalpnicul cel tanar, pomenit la 27 Aprilie.


?


Credinte populare


Simeon Stalpnicul e cunoscut ca sfant, cel ce a primit in brate pe Domnul Isus. Se serbeaza de locuitori cu credinta ca el duce pe om de la pamant la cer pe scara. Sf. Simion tine cerul si pamantul, adica stalpii pamantului ce stau pe pestele din mare. De aceea ziua lui se serbeaza ca zi de mare primejdie. Sf. Simion se numeste Stalpnicul pentru ca toata viata a stat intr-un picior pe un stalp inalt si cu mainile tinea pamantul sa nu cada; mama sa niciodata nu l-a vazut la fata pentru ca nu vroia sa coboare. El a murit pe stalp cu ochii in soare.


De Sf. Simion Stalpnicul merg vrabiile sa-i faca boierescul, iau din toate painile in cioc, zic unii, altii zic ca merg la masura. Undeva, intr-un codru, este o baba, imparateasa tuturor pasarilor. In ziua aceea merg toate pasarile la dansa si ea le masoara cu dimerlia, numai varful il rade si acela zboara inapoi, iar celelalte ii raman sa-i fie de hrana babei peste an. De aceea in ziua de Sf. Simion nu-i gasi o vrabie, sa dai un galben.


Pentru bunul mers al vietii si al treburilor, se tine pentru roada pamantului. Cand nu e destul de serbat de oameni, produce cutremure. Sarbatoarea se tine ca sa nu se darame casele din temelie. Care nu-l serbeaza ii da stalpul de la horn jos si se spune ca i se poate intampla mare nenorocire.


In aceasta zi nu se lucreaza ca sa nu le intepeneasca picioarele, ca sa nu se imbolnaveasca, sa ameteasca sau sa schiopateze oamenii. In aceasta zi nu se taie, caci se crede ca se taie spicele de la grau.


Sf. Simion tine anul: cum e ziua lui, asa e tot anul. Daca dimineata este ploioasa, va fi primavara ploioasa. Daca la amiaza e frumos, va fi anul bun. Daca toata ziua e ploaie sau soare, va fi tot anul ploios sau secetos. Daca Sf. Simion este posomorat, toamna e rea si oamenii nu-si pot strange recoltele. Daca va tuna in aceasta zi, va fi toamna lunga.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.