Ziua lui Eminescu şi cea Naţională a Culturii deschid porţile instituţiilor de...

Ziua lui Eminescu şi cea Naţională a Culturii deschid porţile instituţiilor de cultură din Braşov

0 307

Mâine este Ziua Culturii Naţionale dar mai ales este ziua în care este aniversată naşterea  poetului Mihai Eminescu. De aceea aproape toate instituţiile de cultură din Braşov au pregătit evenimente menite să-l omagieze pe poetul de la a cărui naştere se împlinesc 170 de ani, în 15 ianuarie.

Filarmonica a deschis  sărbătoarea, iar „Recitalul de la ora cinci” de la Casa Mureşenilor va fi tot dedicat lui MIhai Eminescu
Primii care au deschis seria evenimentelor au fost cei de la Filarmonică, la începutul week-end-ului  trecut, când au promovat „Pianul cu poeme” pe scena braşoveană. Au fost prezente actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupaşcu, iar istoricul Adrian Cioroianu a prezentat un Eminescu mai uşor de înţeles în context istoric şi politic.
Opera Braşov şi Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov vă invită miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 17.00, la „Recitalul de la ora cinci”, recital dedicat Zilei Naționale a Culturii și zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu.
Interpretează: Maria Petcu-Catrina – soprană
Gabriela Hazarian – mezzosoprană
Sonia Hazarian – mezzosoprană
Asineta Răducan – mezzosoprană
Nora Vlad – actriţă
La pian: Lioara Frățilă

Intrarea se face pe bază de bilete care se achiziționează la intrarea în sala de concert a muzeului.
Taxă intrare:
–     elevi, studenți: 1,50 lei
–      adulți: 6 lei
–      pensionari: 4 lei
Reamintim că evenimentul este realizat cu sprijinul sponsorului permanent al evenimentului: „Bistro de l`Arte”.

Cei de la Arlechino îşi aşteaptă vizitatorii începând cu ora nouă
Cei mici sunt aşteptaţi, între orele 9.00 – 16.00, la Teatrul Arlechino unde  va fi Ziua Porţilor Deschise, eveniment ajuns la cea de-a X-a ediţie, iar prichindeii vor putea intra în spatele lumii poveştilor. Intrarea va fi liberă, reamintim. Vizitatorii vor fi conduşi, de către actori, într-un tur inedit în incinta teatrului, putând descoperi atelierul de tâmplărie şi croitorie, magazia de decoruri, sala de repetiţii, cabina actorilor etc. De asemenea, copiii vor putea interacţiona cu actorii şi păpuşile din spectacolul „Cine a furat fulgii de nea?!”, regia Georgeta Lozincă.

Recitaţi din  Eminescu la teatrul „Sică Alexandrescu” 
Cei de la Teatrul „Sică Alexandrescu” au pregătit un altfel de eveniment în memoria poetului Mihai Eminescu. Un spectacol în care publicul va avea cuvântul. Astfel, spectacolul „Eminescu – 170”, care va începe de la ora 19.00, va fi un eveniment unde toţi iubitorii operei eminesciene sunt invitaţi la o seară de gală atât în sală, cât şi pe scenă. În deschiderea evenimentului vor vorbi prof. Vasile Oltean, de la Muzeul Primei Şcoli Româneşti, Mihaela Malea Stroe, de la Uniunea Scriitorilor, filiala Braşov, apoi vor fi cântece dedicate  poetului Mihai Eminescu, precum şi momente de recitare de poezie. Ulterior orice braşovean care doreşte este aşteptat pe scenă. Spectacolul va fi cu intrare liberă.

În premieră Opera Braşov îşi deschide,, porţile în Ziua Culturii Naţionale
Opera Braşov marchează, în premieră, Ziua Naţională a Culturii. Astfel, instituţia îşi va deschide porţile către toţi cei doritori să cunoască mai îndeaproape activitatea artiştilor, atât pe cea artistică, cât şi pe cea din spatele scenei. Astfel, miercuri, 15 ianuarie, între orele 11 – 13, publicul va putea asista la una din repetiţiile programate pentru spectacolul cu opereta „Văduva veselă” de Fr. Lehar şi va putea vizita clădirea Operei Braşov.
De asemenea, Opera Braşov dedică Zilei Naţionale a Culturii şi Recitalul de la ora 5, ce are loc tot miercuri, 15 ianuarie, începând cu ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov.
Programul recitalului va fi unul special, alcătuit din piese consacrate din repertoriul românesc (multe dintre acestea pe versurile lui Mihai Eminescu): „O, rămâi” – Ghe. Stephănescu, „Peste vârfuri” – Ghe. Dima, „Şi dacă ramuri” şi „Stelele-n cer” – N. Bretan, „Pe aceeaşi ulicioară” – V. Teodorian, „Din vise dragi, poeme” – S. Păutza şi completat cu lied-uri din lirica universală: „Je te veux” – E. Satie, „Les chemins de l’amour” – F. Poulenc, „Ich liebe dich” – L. van Beethoven, „Dein blaues Auge” şi „Von ewiger Liebe” – J. Brahms, dar şi melodii compuse de R. Rodgers, ce fac parte din coloana sonoră a îndrăgitului film „Sunetul muzicii”.

Paşii lui Eminescu au răsunat odinioară la Reduta
La Centrul Cultural Reduta, tot mâine dar de la ora 17.00, braşovenii sunt aşteptaţi la primul eveniment al acestei luni – „Paşii lui Eminescu la Reduta”. Pentru că Mihai Eminescu chiar a fost în Braşov, chiar la Reduta, în mai multe rânduri.
Poetul a venit la poalele Tâmpei alături de trupa de teatru a lui Mihail Pascally care a susţinut, în secolul XIX, mai multe reprezentanţii la Reduta. Îndrăgostit iremediabil de Braşov, dar şi de tradiţiile pitoreşti locale, Eminescu va compune poezia „Învia-vor voievozii” în care face referire la Biserica Sfântul Nicolae din Şchei şi la obiceiurile junilor Braşovului.
La Reduta, copiii sunt aşteptaţi la un spectacol interactiv, alături de „Magicianul” nostru braşovean, Marian Râlea, care îi va transforma pe prichindei în personaje din basmul eminescian „Făt Frumos din lacrimă”, alături de actori profesionişti din Cluj. Pe cei care vor veni. Scenariul şi regia aparţin lui Marian Râlea – aflat şi în fruntea distribuţiei. Scenografia la spectacol este semnată de Mc. Ranin. Preţul biletelor în acest caz este 10 lei.
Mai apoi, începând cu orele 18.30, braşovenii sunt aşteptaţi să participe la Maratonul poeziei eminesciene, sub îndrumarea actorului Dan Cogălniceanu. La maraton, intrarea este liberă.

Să ieşim din ,,tipare” banal şi propagandistic: la Muzeul de Istorie va fi Ziua Culturii Naţionale 2020 fără… comunism
Muzeul de Istorie îşi deschide seria evenimentelor din acest an „Fără comunism” începând cu ora 12.00. Programul evenimentului cultural cuprinde vernisajul expoziţiei de caricatură politică Adrian Andronic, dezbaterea „1990, 2018: Noi gândim şi muncim” la care vor participa Dan Perjovschi, Florin Iaru, Radu Oltean şi Nicolae Pepene şi o sesiune susţinută de Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată).
Proiectul „Fără comunism” este realizat de Asociaţia Forums, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Facultatea de Sociologie şi Comunicare a Universităţii „Transilvania” din Braşov, cu sprijinul Ministerului Culturii, în cadrul proiectelor culturale organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale 2020.

La 30 de ani de la căderea comunismului şi la o jumătate de an după ce fantomele comunismului au bântuit Piaţa Victoriei – comunismul este mort şi îngropat încă din 1992 în opinia noastră, dar fantomele securistice combinatorii şi subterane nu au părăsit niciodată scena politică de la dreapta la stânga şi are oamenii infiltraţi în toate centrele de putere indiferent dacă vorbim de politică, economie sau justiţie, dar despre asta domnul Pepene nu suflă un cuvânt. Dar dă-i şi luptă cu vânătoarea de vrăjitoare ,,roşii” ( nota redacţiei )-  considerăm că este potrivit un recurs la fenomenul rezistenţei civice din 1990, un recurs care să înceapă cu un eveniment cultural organizat chiar de Ziua Culturii Naţionale a anului 2020, cu o acţiune culturală care să sublinieze atât rolul important al oamenilor de cultură, în general, şi al artiştilor, în special, în mobilizarea societăţii civice pentru apărarea valorilor democratice cât şi importanţa culturii în educaţia civică a românilor.
Anul 2020 este anul aniversării a 30 de ani de la adoptarea Proclamaţiei de la Timişoara, organizarea primelor alegeri democratice şi manifestaţia anticomunistă din Piaţa Universităţii din Bucureşti, dar şi comemorarea a 30 de ani de la prima mineriadă.
În 1990, arta a fost una dintre formele de protest faţă de neocomunism, ,,democraţia originală” şi ,,disciplina muncitorească. (…)Arta după comunism a fost strâns legată de politica după comunism. Proiectul ,,Fără comunism !” subliniază tocmai rolul deosebit pe care artiştii l-au avut în efortul societăţii româneşti de a avea un viitor fără comunism”, a precizat Nicolae Pepene, manager al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

Ce am înţeles noi din discursul lui Pepene? Ei, atunci precizăm şi noi că domnul Pepene, ca un haştagist ce se respectă,  a adus în discuţie practic ,,lupta de clasă” împotriva ,,mentalităţilor retrograde” ale unui trecut ,,nedemn” de prezentul luminos marcat de ,,progresul perpetuu” dus pentru ,,contruirea luminoasă” a unei societăţi conduse de legile justiţiei robespierrene de fier, imuabile, iar rolul ,,omului de cultură” implicat şi mai ales ,,angajat” în viaţa cetăţii ca lider al ,,societăţii civile” este acela de a avea  rolul de păstor ce propăvăduieşte cuvântul lui Marx şi evoluţionismul  sau / şi teoria selecției ( naturale ) a lui Darwin şi de a se rupe de practicile păguboase ale trecutului ( în cazul nostru  Ziua Culturii Naţionale sau sărbătorirea lui Mihai Eminescu ) pentru a se concentra asupra benefiicilor pe care ne le va aduce viitorul neidentitar.

Bine că tâmpenia asta cu trebuie să sacrificăm prezentul pentru un bine superior ce se va întâmpla în (eternul ) mâine este o lozincă idioată comunistă. Dar, aşa cum tot spun de ani de zile, între anumite principii comuniste şi unele promovate de corporatiştii – globalişti sunt similitudini ce rimează până la identificare, iar ,,veriga lipsă” dintre cele două ideologii nu este chiar aşa  de ,,lipsă”, ci este foarte palpabilă fiind formată din haştagiştii grupaţi în ,,batalioanele de asalt” ce infestează continuu internetul.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.