Ziua de Blagovestenie – TRADITII si SUPERSTITII

Ziua de Blagovestenie – TRADITII si SUPERSTITII

0 435

Am impartit materialul in doua parti, una legata de traditii si cealata legata de superstitii. Daca mai stiti si altele scrieti-le in rubrica de comentarii.
Blagovestenia este ziua cand Biserica crestina praznuieste vestea adusa Feciorei Maria de Arhanghelul Gavril ca va naste Fiul fara inaintasi, Isus Hristos.  Sarbatoarea, situata in imediata apropiere a echinoctiului de primavara, cand sosesc randunelele si incepe cucul a canta este numita in calendarul popular si Ziua cucului. Ziua acesta este duminica 25 martie.

TRADITII
La Blagovestenie se efectuau multe acte de purificare a spatiului, de alungarea serpilor de pe langa casa, a insectelor si omizilor din livezi: afumarea cu tamaie si carpe arse a cladirilor, curtilor, oameniilor si vitelor (Transilvania, Banat).Producerea zgomotelor de care sa se sperie fortele malefice prin tragerea unui clopotel legat de picior (Transilvania) sau lovirea fiarelor (Banat).
Aprinderea focurilor in gradini si livezi; scoaterea din lazi a straielor si tesaturilor la aerisit.
Fertilitatea in noul an era invocata prin stropitul radacinii prunilor cu tuica si amenintarea cu securea a pomilor fructiferi ca vor fi taiati daca nu rodesc (Banat, Transilvania).

SUPERSTITII

In alte zone ziua de Buna Vestire era insa considerata neprielnica pentru rodul pasarilor, animalelor si plantelor: nu se puneau clostile si se credea ca din ouale ouate in aceasta zi nu ies pui.
Vacile nu se goneau
Nu se semana porumbul (Moldova, Bucovina).
Blagovestenia era un timp favorabil pentru aflarea norocului si rodului pomilor fructiferi, pentru previziuni meteorologice.
Femeile strangeau apa provenita din neaua topita pentru a fi folosita in practicile de medicina si cosmetica populara.
Importanta sarbatorii este subliniata de sacrificiul pestelui care se mananca, indIferent daca ziua de 25 martie este de post sau de dulce. Daca in ziua de Blagovestenie e frumos, are sa fie anul bun.
Daca pana la amiaza ploua si apoi va fi frumos, are sa fie toamna lunga si se vor strange painile, dar de va fi ploaie si soare amestecat, nu-i anul bun; numai daca de dimineata pana seara e totuna frumos, atunci anul acela e manos, au sa fie toate painile si toate poamele (Niculita-Voronca).
La Buna vestire trebuie sa soseasca randunelele.

Cum va fi timpul de Buna Vestire, asa va fi si in ziua de Paste. Daca se ia ceata inainte de a iesi soarele, asa de timpuriu are sa fie si primavara.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.