Zimbrii la Brasov pe 15 august

Zimbrii la Brasov pe 15 august

0 156

Initiativa refacerii acestui fond faunistic pretios al padurilor din Muntii Carpati, ce adaposteau odinioara numeroase turme, a inceput acum 46 de ani, cand la 12 noiembrie 1958 o pereche de zimbri a fost adusa din Polonia in padurea Slivut-Hateg, judetul Hunedoara.
Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un individ tipic are o lungime de 2,9 metri si o inaltime de 1,9 metri, cantarind de la 300 la 920 kg. Este mai inalt, dar mai putin masiv decat ruda sa apropiata bizonul american. De asemenea are par mai scurt decat acesta.
Zimbrii traiesc in paduri, avand foarte putini dusmani naturali; exista doar cateva relatari din secolul al XIX-lea incoace despre atacuri din partea lupilor si ursilor.
Zimbrii traiesc 28 de ani in captivitate, dar in salbaticie traiesc mai putin. In Europa de Vest, zimbrii au disparut inca din secolul al XI-lea, mai putin in Ardennes unde au rezistat pana in secolul al XIV-lea.
Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis in 1762, iar din Transilvania in 1790. In estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni si tarilor rusi. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor in anii 1500. Ultimul zimbru in salbaticie a fost ucis in Polonia in 1919, iar din lume in 1927, in Caucaz.
In 1927 mai putin de 50 de zimbri mai ramasesera in lume, toti in gradini zoologice, ultimii zimbrii in salbaticie fiind ucisi de braconieri dupa Primul Razboi Mondial.
Zimbrii au fost reintrodusi cu succes in salbaticie incepand cu 1951. Se gasesc in zone protejate din paduri din Polonia si Belarus, turme existand si in Lituania, Ucraina, Rusia si Kirgizstan, iar gradini zoologice din 30 de tari au exemplare din acest animal.
In prezent, zimbrul european se gaseste in Romania doar in captivitate si anume in cele trei rezervatii apartinand Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva (Vanatori-Neamt, Hateg- Slivut si Neagra-Bucsani ). De asemenea, se gasesc si in Gradina Zoologica Targoviste si Gradina Zoologica Bucuresti.
Rezervatia „Dragos-Voda” Vanatori-Neamt, aflata in raza Parcului Natural Vanatori Neamt a fost infiintata in anul 1968, iar in anul 1970, au fost aduse 3 exemplare de zimbri, originare din Polonia. In anul 1974 se nasc primele doua exemplare de zimbru in cadrul rezervatiei. Dupa anul 1977, s-au realizat mai multe schimburi intre exemplarele de zimbri din rezervatiile existente in Romania in scopul mentinerii diversitatii genetice.
In 2000, specia numara 3600 de exemplare cu un grad mare de cosangvinitate, toate fiind descendente din doar 12 indivizi. Din acest motiv zimbrii actuali au o diversitate genetica limitata, fiind foarte vulnerabili la boli.
In acest moment se gasesc 4 exemplare de zimbri (2 femele, un mascul si un vitel de zimbru de sex feminin) intr-un tarc de aproximativ 4 ha.
Odata cu infiintarea Parcului Natural Vanatori-Neamt din cadrul Directiei Silvice Piatra Neamt se trece practic si in tara noastra la etapa unui management adecvat a populatiilor pentru reintroducerea in libertate.
Un studiu facut in anul 1998 de catre Societatea Zoologica din Londra confirma daca mai era nevoie viabilitatea ecositemelor forestiere din Muntii Neamtului pentru viata zimbrului in libertate. Pe acesta baza, la nivelul administratiei parcului au inceput actiunile pentru atingerea acestui obiectiv ambitios, reintroducerea zimbrului in libertate.
La Vama Buzaului, investitia este realizata de administratia judeteana, prin Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov (ADDJB), in parteneriat cu primariile din comunele Vama Buzaului si Prejmer.
Scopul principal fiind insa atragerea turistilor si in aceasta zona. Practic, investitia consta in realizarea unui parc natural care va fi populat cu zimbri. Directorul Directiei Coordonare-Integrare din cadrul Consiliului Judetean Brasov, Mihai Pascu, a precizat ca zimbrii vor fi adusi din Germania, de la un crescator privat din Stangerode. Cele sapte exemplare costa 14.000 de euro, Pascu sustinand ca acesta este cel mai bun pret posibil, mai ales dupa ce Romsilva a cerut 8.300 de euro pentru un singur exemplar. Crescatorul va livra direct cinci exemplare, celelalte doua, care apartin tot crescatorului german, urmand sa fie aduse de la Gradina Zoologica Berlin.
Rezervatia din Vama Buzaului va avea in total 94 de hectare, suprafata care in prezent este deja imprejmuita. Din aceasta suprafata, 14 hectare de pasune apartin comunei Vama Buzaului, iar 80 de hectare de padure sunt proprietatea comunei Prejmer.
Rezervatia din judetul Brasov este cea de a treia de acest gen din tara, din punct de vedere al suprafetei, dupa cele de la Vinatori (Neamt) si Bucsani (Dambovita).
Data de 15 august fixata pentru aducerea zimbrilor in Romania a fost amanata cu cca trei luni datorita unei interdictii de miscare a bovinelor in vestul Europei. Prezenta unei grave boli cunoscuta sub denumirea „limba albastra” semnalata in tarile din CE cu exceptia Romaniei, Bulgariei si Ungariei face imposibila transportul zimbrilor. Amanarea este datorata carantinei speciale la care vor fi supuse animalele.

Chiar daca sunt asemanatori ca aspect, zimbrii nu sunt aceeasi specie cu bourii, simbolul Moldovei fiind bourul si nu zimbrul.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.