Zilele Bubatului in perioada 3 – 6 decembrie

Zilele Bubatului in perioada 3 – 6 decembrie

0 1194

Sarbatoarea de trei zile (3-6 decembrie), numita zilele Bubatului, este respectata de pentru a le feri copiii de variola (bubat) si de alte boli.
Alte denumiri: Bubatul, Zilele Bubatului, Sarbatoarea bubelor (3-6 decembrie); Sarbatoarea Varsatului, Borboasele; Varvara, Varvara, Barbura.
Incepe ciclul de sarbatori trinitare consacrate varsatului (4-6 decembrie), una dintre bolile cele mai de temut in mediul taranesc.
Sf. Varvara – una dintre putinele sfinte cu numeroase atributii de protector – ii apara atat pe copii, pe mamele lor, pe tinerele fete, dar si pe mineri. Fiind o suprapunere tarzie peste duhul varsatului, implinirea aspiratiilor oamenilor se putea face numai prin plata rituala, sub forma de ofranda, ce trebuia oferita in ziua sarbatorii.
Zilele Bubatului sunt Sf. Sava, Varvara si Sf. Nicolae.
Cine lucreaza in ziua aceasta nu se mai curata de ele tot anul, mai cu seama de cele dulci. Dis-de-dimineata, pe nespalate si negustate, fac pe fata semnul crucii cu miere de stup toti ai casei.
Cine mananca fasole si munceste in aceasta zi bubeaza. Femeile care au copii fac doua turte in acea zi si una se pune la streasina casei.
Pentru bunul mers al vietii si al treburilor:
E pentru ajutor la nasteri, la boale, precum si pentru ajutor de napaste, te scoate de la orice. Fetele o tin ca sa se marite. Se tine spre a trai mult. In Zilele Bubatului fac turte in toate diminetile, zicand: „cand va veni bubatul are sa fie bun ca mierea si dulce ca painea“. Mamele obisnuiesc sa-si imbarbureze copiii, ungandu-i pe fata cu miere, cu apa in care s-a topit zahar etc., ca sa fie feriti copiii de varsat (sau de friguri), sau, daca s-au imbolnavit, boala sa fie dulce ca mierea, ca zaharul s.a.m.d. In apa cu care se spala copiii s-a spalat in prealabil o icoana, pentru ca fata copiilor sa fie curata ca icoana. In unele parti se fac turtele Barburii – turte cu nuca, unse cu miere. Una se da de pomana la copii, cealalta se pune in streasina casei. Langa casa se mai pune o cofa cu apa, in credinta ca, atunci cand va trece varsatul, sa manance din turta pusa la streasina, sa bea apa din cofa si sa plece mai departe, la alta casa. Imbarburarea consta in a inmuia un pai in miere si a face cruce copilului in frunte, pe obraji, pe barba, pe piept, pe brat etc., zicand: „Cruce, sa iasa varsatul dulce!“. Sf. Varvara curma chinurile grele ale mortii. Sfanta Varvara blestema pe cine nu o serbeaza si in trei zile moare. Sf. Varvara se tine pentru furtuni.

(Sursa: Olteanu, Antoaneta – CALENDARELE POPORULUI ROMAN)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.