Zile mai scurte dupa cutremurul din Chile

Zile mai scurte dupa cutremurul din Chile

0 81

Potrivit NASA, seismul din Chile a deplasat axa Pamantului.
Astfel, cutremurul de 8,8 din Chile a dus la scurtarea zilelor de pe Terra, spun cercetatorii.
Violentul cutremur care a lovit Chile saptamana trecuta ar putea avea consecinte de nebanuit. Savantii de la NASA atrag atentia ca este posibil ca seismul sa fi deplasat axa Pamantului – schimbare care duce la scurtarea zilelor pe Terra.
Potrivit calculelor preliminare ale savantilor de la NASA, o zi ar trebui sa fie acum mai scurta cu 1,26 de microsecunde, iar o secunda este formata dintr-un milion de microsecunde.
In general, cutremurele mari muta din loc cantitati mari de stanci si schimba distributia masei pe planeta, ceea ce modifica rata rotirii Pamantului in jurul propriei axe.
Nu ar fi prima oara cand un cutremur scurteaza durata unei zile. S-a mai intamplat si in 2004, dupã cutremurul de 9,1, care a generat un devastator tsunami in Oceanul Indian. Atunci, zilele s-au scurtat cu 6.8 microsecunde.
La prima vedere si in conceptia umana, aceste microsecunde par un fleac, dar daca ne gandim la dimensiunile Terrei si ale Universului, nu se stie ce ne mai asteapta. Nu neaparat pe noi, dar posibil pe urmasii urmasilor nostril.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.