Vremea in APRILIE – superstitii si credinte

Vremea in APRILIE – superstitii si credinte

0 315

Denumirile populare ale lunii Aprilie: prier (deschizator), florariu (infloritor), Traista-n Bat (cand vremea era inselatoare, cu timp friguros si secetos pentru semanaturi).

DATE POPULARE

Conform traditiei populare , daca luna aprilie este calduroasa si frumoasa, se asteapta o luna mai rece si chiar cu ingheturi.
Daca in Prier e frig si ploaie , mai aduce caldura si cer senin. Negura din luna aprilie la rasarit si miazazi este semn bun.
Prier fara ploaie cheful romanului inmoaie. Martie uscat, prier ud, maiul potrivit, fericit taranul care a semanat.
Prier frumos, mai viforos Gandacii din aprilie (prematuri) ingheata in mai. De tuna in aprilie, nu te mai teme de ger. Vantul de aprilie e vant tanar, de mugur.
Prier umed binecuvantare aduce. MIEI
TRADITII:
Solomon a facut ca luna lui april e jumatate cald si numai jumatate frig, ca sa poata oamenii samana pamantul, sa se faca degraba, caci inainte era toata luna friguroasa.
Daca zilele Babelor tin mai mult de douasprezece zile, atunci zilele intrecatoare se numesc zile imprumutate sau imprumuturi. Adeseori trec zilele acestea si in luna Prier, cand sunt stricacioase, mai ales pentru pomii infloriti si pentru vietuitoarele mai plapande. De aici vine proverbul: Prier prieste, multe piei de miel beleste.
Daca luna lui prier e frumoasa si calduroasa, se asteapta ca luna mai sa fie rece, chiar ingheturi; daca e posomorata si friguroasa, atunci e semn ca luna mai va fi calduroasa si frumoasa.
– Prier frumos, mai viforos.
– Negura din aprilie la rasarit si miazazi e semn bun.
– Prier frumos, vara furtunoasa.
– De vor fi flori multe de visine si bune, trage nadejde de vii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.